JAPAN POPULARAN U VRŠCU: Priređena revija modernih filmova i izložba radova inspirisanih ovom zemljom

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 02. 2024. u 11:05

UDRUŽENjE srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“ iz Vršca priredilo je trodnevnu „Reviju japanskog filma“ u vršačkoj gimnaziji „Borislav Petrov Braca“.

ЈАПАН ПОПУЛАРАН У ВРШЦУ: Приређена ревија модерних филмова и изложба радова инспирисаних овом земљом

Foto: Udruženje Hanami

Srednjoškolci i drugi posetioci imali su priliku da pogledaju tri savremena japanska filma, prevedena na srpski jezik, koji su prethodno bili prikazani u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Reviju je otvorila Kaori Ogura, ataše za kulturu u ambasadi Japana, kojoj je to bila prva poseta Vršcu.

Ona se tom prilikom upoznala sa istraživanjem gimnazijalaca o srpsko-japanskom prijateljstvu, koje zvanično traje 101 godinu, kao i sa činjenicom da je prva manifestacija „Japanski dan“ u Srbiji bio organizovan upravo u Vršcu, 7. oktobra daleke 1923. godine.

Foto: Udruženje Hanami

 

Prateći deo programa sadašnje manifestacije predstavljala je izložba učeničkih radova, nastalih u okviru radionice crtanja japanskih stripova, koju „Hanami“ organizuje u vršačkoj gimnaziji.

Saradnja Gimnazije i „Hanamija“, inače, traje tačno deset godina. Za to vreme su zajedno realizovali brojna istraživanja o istoriji odnosa Japana i Srbije, književne večeri, koncerte, predstave i revije. Takođe, tu je i radionica crtanja japanskih stripova, kao i škola japanskog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)