RASADNIK TALENATA ZA NOTE: Grandiozan uspeh Škole za muzičke talente u Ćupriji u zemlji i inostranstvu

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 02. 2024. u 07:36

TRIDESET prvih nagrada, 10 drugih i 5 trećih nagrada na republičkom takmičenju, kao i pojedinačne međunarodne nagrade, ali i brojni koncerti rezime su prošlogodišnjeg uspeha Škole za muzičke talente sa internatom u Ćupriji, koja je lane obeležila pola veka postojanja i uspešnog rada.

РАСАДНИК ТАЛЕНАТА ЗА НОТЕ: Грандиозан успех Школе за музичке таленте у Ћуприји у земљи и иностранству

Foto:Škola za muzičke talente Ćuprija

Da je ova škola „najbolje mesto za onog ko se odluči da se profesionalno bavi muzikom“, kako kaže Bojana Šerović (18) iz Vrnjačke Banje, učenica četvrtog razreda Srednje muzičke Škole za muzičke talente u Ćupriji, najbolje pokazuje njen uspeh. Ona je lane dobila gran pri na takmičenju „Talenti Evrope“ u Donjem Kubinu u Slovačkoj. U konkurenciji 80 takmičara u solo kategorijama i 20 u kategoriji kamerne muzike, žiri je odlučio da od svih njih ona bude laureat.

-Ova škola daje izuzetno znanje i iskustvo, a imamo i časove koje nemaju ostale muzičke škole. Teoretska nastava je odlična, imamo vrhunske korepetitore. Dobro je i to što svi živimo u internatu, pa smo po čitav dan jedni s drugima, a i profesori borave u školi i veoma su nam posvećeni – kaže Bojana, koja je školovanje započela sa šest godina na klaviru, a potom počela da svira violinu i violu, i koja želi da upiše studije u inostranstvu.

Rasejani po vrhunskim orkestrima

KAKO su osposobljeni da se odmah uključe u rad orkestra, imaju zavidno znanje i iskustvo, u beogradskim, ali i inostranim orkestrima, sve više je đaka Škole za muzičke talente u Ćupriji. Tako je koncert-majstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović, koncert-majstor RTS Katarina Milenković sada Aleksić, član Berlinske filharmonije Maja Avramović, koncert-majstor London simfoni orkestra je Roman Simović, a bio je i Gordan Nikolić, Dejan Dačić je u Gradskom orkestru u Gracu...

Zanimljivo je da je procenat upisa učenika na fakultete u zemlji i inostranstvu sto odsto. Uspehu ne doprinose samo časovi, koji su na veoma visokom nivou, već i to što đaci dobijaju priliku da svoj talenat razvijaju od najranijeg uzrsta, kao i to što imaju master klasove kod profesora sa Fakulteta muzičke umetnosti i inostranstva.

- Muzička škola iz Splita, sa kojom smo sklopili ugovor, svoju maturatkinju na violini nagradili su tako što su je poslali kod nas na tri meseca. Ona je ovde stekla praksu, jer njihova škola nema kamernu muziku, ni orkestar. Iz Hrvatske mi često pišu da smo mi model škole u njihovoj zemlji. Imali smo i goste iz Crne Gore – ponosna je direktorka Škole za muzičke talente sa internatom u Ćupriji Danijela Jović, koja je i sama bivši đak škole i koja se nakon usavršavanja u inostranstvu, vratila u Ćupriju da bi svoje znanje i iskustvo prenele generacijama đaka.

Ćuprijska škola, koju pohađa 67 učenika od 6 do 18 godina iz Srbije i regiona, jedinstvena je na Balkanu i pored Moskve i Londona treća takvog tipa u Evropi. Od osnivanja školu je do danas završilo preko 300 učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)