PREDVIĐAĆE BOLESTI BILJAKA: Meterološke stanice u Subotici uskoro će da se bave i štetočinama u poljoprivrednim kulturama

J. L.

24. 01. 2024. u 19:21

Meteorološke stanice koje je Subotica dobila u okviru jednog projekta 2020. godine uskoro će imati i novu opciju – predviđanje štetočina u različitim kulturama.

ПРЕДВИЂАЋЕ БОЛЕСТИ БИЉАКА: Метеролошке станице у Суботици ускоро ће да се баве и штеточинама у пољопривредним културама

Z. Grumić

Ukupno jedanaest automatskih mernih stanica raspoređeno je  na državnoj zemlji i one na svakih sat vremena šalju aktuelne klimatske podatke koje poljoprivrednici mogu da provere putem sajta ili mobilne aplikacije. Uskoro će biti osposobljene da predvide bolesti i štetočine kod biljnih kultura.

-Odredili smo ono što zanima poljoprivrednike našeg podneblja. Odnosno precizirali smo koje štetočine i bolesti će se pratiti i na kojim kulturama - objasnila je Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća za poljoprivredu. - Na primer, vinova loza ima dobre modele za praćenje, pa ih vinogradari mogu koristiti za praćenje pojave plamenjače, pepelnice i drugih bolesti. Moguće je, između ostalog, kod jabuke pratiti čađavu krastavost kao i druge bolesti kod voća. Kao i do sada, usluga praćenja meteoroloških uslova, pojave bolesti i štetočina biće dostupna potpuno besplatno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave