U SLOBODI 79 GODINA: Kraljevčani obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

29. 11. 2023. u 11:47

POLAGANjEM venaca na Spomenik oslobodiocima - pripadnicima Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i sovjetske Crvene armije, Kraljevčani su na skroman i prigodan način obeležili 29. novembar, Dan oslobođenja svoga grada od fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

У СЛОБОДИ 79 ГОДИНА: Краљевчани обележили Дан ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

G.Šljivić

Ovom prilikom, osim predstavnika lokalne samouprave vence na spomenik kraljevačkim oslobodiocima položili su i pripadnici Vojske Srbije, MUP, predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i drugih udruženja i političkih partija.

G.Šljivić

 

Posle troipogodišnje okupacije tokom koje su nemački fašisti počinili brojne zločine nad nevinim stanovništvom i iscrpljujućih borbi za oslobođenje grada na Ibru, jedne od najtežih u okviru završnih okršaja za oslobođenje Srbije i Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, Kraljevo je 29. novembra 1944. godine konačno dočekalo slobodu. Združene jedinice NOVJ i Crvene Armije su, nakon 42 dana opsade, u noći između 28. i 29. novembra konačno prešle Ibar i ušle u opustošeni grad unevši barjak slobode koji Kraljevčani čuvaju 79 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)