OVA VAKCINA ŠTITI OD RAKA GRLIĆA MATERICE, ALI RODITELJI I DALJE STRAHUJU: U Srbiji je besplatna od prošlog juna

S.BABOVIĆ

25. 10. 2023. u 14:06

SAMO 309 HPV vakcina, koje mogu da spreče i rak grlića materice, dato je od juna prošle godine u Rasinskom okrugu, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja Kruševac.

ОВА ВАКЦИНА ШТИТИ ОД РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ, АЛИ РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ СТРАХУЈУ: У Србији је бесплатна од прошлог јуна

Foto: AP

Imunizacija o trošku RFZO, namenjena deci od 9 do 19 godina, beleži slab odziv, iako svake godine, prema zvaničnim podacima ZZJZ Kruševac, oko 150 lica u ovom kraju oboli od malignih bolesti, koje su povezane sa HPV virusima.

Kako je predočeno na tribini, koja je održana sinoć u Kulturnom centru, na teritoriji Srbije, HPV vakcinu primilo je 27.400 dece. Stručnjaci bojazan roditelja u vezi sa ovom imunizacijom objašnjavaju dezinformacijama sa društvenih mreža.

Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) je jedna od najčešćih polno prenosivih infekcija. Većina (80%) seksualno aktivnih osoba biva inficirana u nekom trenutku tokom života.

-Humani papiloma virusi se prenose direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom osobe koja je zaražena virusom seksualnim putem (kontakt preko kože, vaginalni, oralni, analni seks), a veoma retko sa majke na dete tokom porođaja - navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.- Infekcija se može dobiti u kontaktu sa osobom, koja nema znake i simptome infekcije.
Identifikovano je više od 200 tipova HPV od kojih 40 izaziva promene u anogenitalnoj regiji. Najviše inficiranih je u uzrastu 20-25 godina. 

Vakcina protiv HPV je u upotrebi od 2006. godine, a iste godine je registrovana u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije