U SLAVU SRPSKIM JUNACIMA: Obeležen Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

22. 10. 2023. u 11:36

POLAGANjEM venaca na spomenik srpskim ratnicima u centru grada, Kraljevčani su na skroman način obeležili Dan oslobođenja svog grada u Prvom svetskom ratu.

У СЛАВУ СРПСКИМ ЈУНАЦИМА: Обележен Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату (ФОТО)

G.Šljivić

U prisustvu malobrojnih građana, tačno na 105. godišnjicu oslobođenja, vence na spomen obeležje položili su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, predstavnici Raškog upravnog okruga, vojske i MUP, kao i delegacije ovdašnjih boračkih udruženja.

U večernjim satima 22. oktobra 1918. godine u Kraljevo je ušao izviđački eskadron Trećeg konjičkog puka Konjičke divizije Prve armije predvođen komandirom kapetanom Bogdanom Jevtovićem. Pripadnici ove jedinice došli su iz pravca Vrnjačke Banje koju su prethodno oslobodili 19. oktobra.

U Kraljevo su ušli prešavši preko Ibra pošto su austrijske trupe, povlačeći se prema Čačku i Gornjem Milanovcu zapalile most preko ove reke, uništile saobraćajnice, opljačkale robu iz trgovačkih radnji, a u selima otele stoku.

Kako se navodi u objavi ovdašnjeg Narodnog muzeja, tako je okončana trogodišnja austrougarska okupacijaKraljeva koju su obeležila ubistva, hapšenja, interniranja, pljačke i eksploatacija prirodih bogatstava okoline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)