PRIHVATILIŠTE UMESTO AZILA: Lokalna samouprava u Kruševcu konačno rešila problem napuštenih pasa

S.BABOVIĆ

25. 10. 2023. u 13:00

UDALjENOST od grada i ograničeni kapaciteti azila, ali i visoke odštete za ujede pasa lutalica, koje su iz budžeta lokalne samouprave isplaćivani oštećenim sugrađanima, uticale su da Kruševac konačno dobije moderno prihvatilište.

ПРИХВАТИЛИШТЕ УМЕСТО АЗИЛА: Локална самоуправа у Крушевцу коначно решила проблем напуштених паса

Foto:FB ORPAK,FB JKP Krusevac

Novim prostorom gazduje JKP "Kruševac", a lokacija na Jasičkom putu, kod staklenika i rasadnika ovog preduzeća, samo je tri kilometra udaljena od centra grada na Rasini. Dovoljno blizu, kažu, da humano zbrinjavanje pasa može da se ostvari u punom kapacitetu.

Kapacitet novog prihvatilišta je 350 pasa, a dok se ne bude proširilo, stari azil - kod deponije "Srnje" - neće prestati sa radom. U novi prostor, međutim, već je preseljeno više od 50 pasa.

- Uslovi su najmoderniji i zadovoljavaju sve standarde po Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, a novi protokoli podrazumevaju odgovarajući prijem, dovoljno prostora, organizovanu veterinarsku negu - objašnjava Snežana Radojković, direktorka JKP "Kruševac", podsećajući da je izgradnja započeta pre oko dve godine.

I, na bezmalo 550 kvadrata, "niklo" je 20 boksova koji su namenjeni sterilisanim psima i skotnim kujama, a tu su i otvoreni elementi, gde se psi smeštaju po godinama starosti i drugim karakteristikama. Kućice za pse imaju izolaciju i hranilice, kao i posebnu prostoriju za kupanje i pripremu hrane. U okviru prihvatilišta je i ambulanta, a planirano proširenje - najavljeno za narednu godinu - podrazumeva objekat za trijažu pasa, dok se dugoročno najavljuje i pansionski smeštaj. Štaviše, uz mesto za rad volontera, i zainteresovani za udomljavanje dobili su prostor da bolje upoznaju buduće kućne ljubimce.

Odšteta

KRUŠEVAC godinama isplaćuje nemale naknade na ime ujeda napuštenih pasa. Gradski budžet su ti sporovi najviše koštali 2020, kada je oštećenim sugrađanima isplaćeno 2,32 miliona dinara.

- Projekat je realizovan u dve faze, a vrednost investicije iz gradskog budžeta iznosila je oko 19 miliona dinara - objašnjava gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Članovima ovdašnjeg Udruženja za zaštitu pasa posebno je važno što će građanima i volonterima koji rade sa napuštenim životinjama prihvatilište biti dostupnije. ORPAK, naime, smatra da bi ti prostori trebalo da budu isključivo rehabilitacioni centri, u kojima će deca i ostali sugrađani moći da se poigraju sa psima, nauče nešto o odgovornom vlasništvu i volontiranjem doprinesu bržem udomljavanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije