DAN TUGE, BOLA I SEĆANJA: U Kraljevu obeležena 82. godišnjica krvavog fašističkog zločina

G. ĆIROVIĆ

14. 10. 2023. u 16:29

Pravoslavnim parastosom koji su na „Groblju streljanih 1941.“ služili sveštenici žičke eparhije, komemorativnom sednicom Skupštine grada kao i nizom prigodnih manifestacija, u Kraljevu je obeležena 82. godišnjica fašističkog zločina u kojem su okupatorski vojnici Vermahta streljali više od dve hiljada nevinih civila.

ДАН ТУГЕ, БОЛА И СЕЋАЊА: У Краљеву обележена 82. годишњица крвавог фашистичког злочина

G.Šljivić

Pod zverskim geslom „Sto za jednog“, Nemci su u znak odmazde za samo nekoliko oktobarskih dana 1941. godine osim tadašnjih žitelja grada na Ibru streljali i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene fašističkim terorom utočište pokušale da (pro)nađu u Kraljevu.

G.Šljivić

 

U prisustvu brojnih Kraljevčana, đaka ovdašnjih škola, uz zapaljene sveće i zvuke sirena, vence i cveće na humke stradalih rodoljuba, osim njihovih potomaka, položili su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i čelnici lokalne samouprave, predstavnici Vojske Srbije, policije i Žandarmerije, kao i delegacije bratskog grada Maribora političkih stranaka, boračkih i drugih udruženja.

G.Šljivić

 

- Previše je tuge utkano u istoriju ovog našeg kraljevskog grada. Suviše je oktobarske tuge da bismo se bezbrižno smejali. A opet, prevelika je sreća nasledstvo koje kao retko ko imamo. Nadajmo se, Boga za pomoć molimo, da za potomke svoje stvorimo prošlost ponosa vrednu. Učimo decu ljubavi, prijateljstvu, pravim, večnim vrednostima, podižimo ih tako da sutra potvrdi da nismo zalud postojali - odajući poštu streljanima rekao je, pored ostalog gradonačelnik Terzić.

G.Šljivić

 

- Na to nas ovo mesto, ovaj „grad u gradu“, ovaj krvavi oktobar, ova večna učionica života, obavezuju - poručio je gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

 

„KAMENA USPAVANKA“

U amfiteatru Groblja streljanih, glumci Kraljevačkog pozorišta izveli su poetsko-muzički program „Kamena uspavanka, po izboru tekstova i u režiji Aleksandre Kovačević, dok je na komemorativnoj sednici lokalnog parlamenta besedio istoričar dr Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti