I GRAD NA MORAVI LEPŠI S KULTUROM: Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković posetila Čačak

V. ILIĆ

11. 10. 2023. u 16:29

POVODOM obeležavanja 150 godina od rođenja "najsjajnije zvezde srpske kulture", danas je u Galeriji njenog zavičajnog grada Čačka otvorena izložba "Nadežda Petrović. Modernost i nacija", autora prof. dr Igora Borozana i prof. dr Lidije Merenik.

И ГРАД НА МОРАВИ ЛЕПШИ С КУЛТУРОМ: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила Чачак

v. ilić

Na dan rođenja velike srpske umetnice i humaniste, koju je Unesko izabrao za ličnost 2023, svečano je - izvođenjem monodrame "Nenapisana pisma" - ispred pomenute galerije otvoren i novoizgrađeni amfiteatar na otvorenom...

- Posebno mi je drago što se otvaranje izložbe dešava u periodu u kojem Čačak nosi titulu prestonice kulture Srbije, što današnjem događaju daje dodatnu vrednost. Ovo prestižno zvanje i bogati programi koji je prate još jednom su pokazali da je grad na Moravi među najvitalnijim kulturnim središtima u zemlji i regionu - naglasila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, kojoj je pripala čast da otvori izložbu.

A, kako je procenila, Čačak je to postigao dobrim delom i zbog toga što je iznedrio velikane srpske kulture, koji su svojim autentičnim umetničkim izrazom menjali njene ustaljene tokove, baš kao što je to činila i Nadežda Petrović.

- Njena sveukupna ličnost omogućila joj je da jedinstven slikarski dar upotpuni posvećenim humanitarnim radom i istinskim patriotizmom, čime je u našem narodu zaslužila najveći stepen poštovanja. Životni i umetnički kredo Nadežde Petrović pravi su primer iskrenog rodoljublja, ispravnog shvatanja načela opšteg dobra i žrtvovanja pojedinca za svoj narod i zemlju - poručila je Maja Gojković.

Inkluzija

IZLOŽBU prati i poseban program inkluzije za slepe i slabovide osobe - realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejom iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za ovu populaciju iz Republike Srpske. Pred zainteresovanima su taktilne reprodukcije nekoliko slika Nadežde Petrović, legende na Brajevom pismu, ali i one povezane sa zvučnim zapisom koje predstavljaju biografiju slikarke i Nadeždin spomenik, rad Ivana Meštrovića, koji se nalazi u Čačku.

Ministarka je podsetila i da je tokom ove godine, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, relizovana izložba "Kolekcija kao ogledalo", koja je okupila najveći broj posetilaca u istoriji galerije "Nadežda Petrović".

Takođe, nedavno je u Arhivu grada otvorena izložba "Sloboda", povodom 75 godina rada najpoznatije čačanske kompanije, održano je jubilarno, 60. Disovo proleće, sa brojnim književnim gostima iz čitave Evrope, a nisu izostali ni koncerti klasične i popularne muzike, na zadovoljstvo više desetina hiljada posetilaca.

Maja Gojković posebno je naglasila da se projekat "Prestonica kulture" - titula koju je prvi poneo upravo Čačak - odlično pokazala kao model decentralizacije kulture.

Inače, postavku koja je otvorena u slavu rođenja slavne slikarke, čini reprezentativan izbor iz opusa Nadežde Petrović - podeljen u okviru hronoloških i tematskih celina, kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva, kao i sve faze kroz koje je prošla u formiranju svog likovnog izraza. Izložena dela pružaju mogućnost sagledavanja Nadeždinih slikarskih ostvarenja s kojima je u istoriji ovdašnje umetnosti zauzela mesto jednog od ključnih protagonista srpske moderne, ali i društvenog angažovanja, kojem je predano bila posvećena kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara i kao dobrovoljna bolničarka za vreme balkanskih ratova.

Raritet

PRE svačanog otvanja izložbe, potpredsednica Vlade posetila je i mesto kraj Morave, gde je odnedavno postavljena skulptura Olge Jevrić - prva na otvorenom čuvene srpske vajarke.

Od juče, pred Čačanima i njihovim gostima su eksponati iz više muzeja i galerija širom zemlje - Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Na kraju, gradonačelnik Milun Todorović zahvalio je potpredsednici Vlade na pomoći u realizovanju svih programa u okviru dana Prestonice kulture, kao i na dosad izdvojenih 398 miliona dinara - za razne infratsrukturne projekte i održavanje mnogobrojnih programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)