ZBOG BEZBEDNOSTI DECE U VRTIĆU „KALIMERO“ U NOVOM SADU: Uklanja se stablo platana, napola izvaljeno verovatno u julskoj oluji

Lj.P.

23. 09. 2023. u 15:41

ZBOG bezbednosti dece ukloniće se stablo u blizini vrtića na Bulevaru oslobođenja koje je nagnuto u julskim olujama, a službe "Gradskog zelenila" u Novom Sadu su u pripravnosti zbog najavljenog nevremena.

ЗБОГ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ У ВРТИЋУ „КАЛИМЕРО“ У НОВОМ САДУ: Уклања се стабло платана, напола изваљено вероватно у јулској олуји

FOTO: Gradsko zelenilo Novi Sad

Zbog ugrožavanja bezbednosti dece u vrtiću "Kalimero" na Bulevaru Oslobođenja 153, radnici JKP "Gradsko zelenilo" ukloniće stablo platana koji je napola izvaljen, najverovatnije u olujama 19. i 21. jula. Platan se uklanja na osnovu prijave građana i stručnog mišljenja stručanjaka Instituga za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i naloga Gradske uprave za gradsko zemljište i investicije, koji su zajedno sa radnicima "Gradskog zelenila" bili na terenu.

Konstatovano je da je korenov sistem stabla popustio i da je usled naginjanja stabla velike težine pokidao i betonsku stazu kojom je okružen.

Evidentirano je, kako navode u ovom preduzeću, da je drvo nagnuto i da predstavlja opasnost po bezbednost dece i prolaznika, jer se, prema mišljenju prof. dr Saše Orlovića i dr Miroslava Markovića sa Instituta za nizijsko šumarstvo, lako može desiti da se stablo pri malo jačem udaru vetra izvali i padne. Kako je za večeras i sutra najavljeno olujno nevreme, doneta je odluka da se stablo ukloni.

Tokom subote biće uklonjena krošnja stabla, do visine od jednog metra, a panj i koren biće uklonjeni krajem oktobra, kad počne period sadnje kako bi se umesto uklonjenog stabla posadilo novo drvo.

Inače, zbog najavljenih oluja sve službe JKP "Gradsko zelenilo" se nalaze u pripravnosti, kako bi pravovremeno mogle da intervenišu u slučaju da dođe do oštećenja drveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)