KAD ZAGRME MOĆNE FREZE: U Progorelici kod Kraljeva održan skup ljubitelja motokultivatora (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

13. 08. 2023. u 14:27

UZ svečani defile delom Ibarske magistrale i centrom sela, zanimljiva takmičenja i prigodan kulturno-umetnčki i zabavni program, u Progorelici nadomak Kraljeva ovog vikenda održan je tradicionalni, deveti po redu skup ljubitelja i vlasnika motokultivatora - „Frezijada 2023“.

КАД ЗАГРМЕ МОЋНЕ ФРЕЗЕ: У Прогорелици код Краљева одржан скуп љубитеља мотокултиватора (ФОТО)

G.Šljivić

U organizaciji ovdašnjeg Udruženja građana „Dolina kraljeva“, Mesne zajednice Progorelica i istoimenog fudbalskog kluba, ova nesvakidašnja manifestacija i ove godine je okupila pedesetak vlasnika i ljubitelja lakih poljoprivrednih mašina – motokultivatora, popularnih freza, iz celog kraljevačkog kraja i okoline.

G.Šljivić

 

- „Frezijada“ iz godine u godinu ima sve više poklonika, pa tako uz učesnike imamo i one koji nemaju ovu poljoprivrednu mašinu ali dolaze kako bi se provozali frezom jer mi za svakoga na prikolicama nađemo slobodno mesto - kaže Slavko Marić, predsednik Udruženja „Dolina kraljeva“. - Kao i lane, uz pobednike takmičnja, nagrađujemo i tri najoriginalnije freze, a nagrade su pečeno prase, gajba piva i pet litara domaće rakije.

G.Šljivić

 

Odavno je poznat podatak, što se u Progorelici s ponosom ističe, da ovo selo nadomak Kraljeva i ibarske klisure ima najviše freza u Srbiji po broju stanovnika. Ovdašnji meštani su, naime, još početkom osamdesetih godina prošlog veka, ponajviše zbog nedostatka novca i usitnjenosti zemljišta u ataru svog sela, dali prednost motokultivatoru u odnosu na traktor kao poljoprivrednoj mašini.

U sklopu „Frezijade“ fudbalski turnir i seoske sportske igre održani su još u subotu dok je u nedelju ujutro najpre sedmoro učesnika demonstriralo svoje zavidne veštine u brzom savladavanju čunjeva, a pobednik je ostvario vreme od 19 sekundi.

G.Šljivić

 

Usledio je potom tradicionalni defile, a nakinđurene freze, ukrašene brojnim srpskim zastavama, „zagrmele“ su najpre kratkom vožnjom Ibarskom Magistralom, a zatim i lokalnim putem kroz selo.

G.Šljivić

 

A, kako to i priliči ovakvoj manifestaciji, ni ovog puta nije izostalo popularno „treće poluvreme“, pa će uz iće i piće, muziku i dobro raspoloženje, druženje potrajati do kasnih večernjih sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!