SMOTRA NARODNIH OBIČAJA: Počeo 39. “Vražogrnački točak“

S. M. JOVANOVIĆ

12. 08. 2023. u 14:28

TRADICIONALNO u avgustu u selu Vražogrnac kod Zaječara održava se jedina kulturno-zabavna manifestacija posvećena – točku.

СМОТРА НАРОДНИХ ОБИЧАЈА: Почео 39. “Вражогрначки точак“

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

U porti Crkve Svete Trojice u Vražogrncu, točku u čast, počela je još jedna smotra narodnih običaja, koja se već 39 godina održava u ovom zaječarskom selu.

„Vražogrnački točak“, kome je cilj da sačuva narodnu tradiciju i stvaralaštvo, otvoren je u porti vražogrnačkog hrama programom koreografskog folklora.

Pred brojnom publikom koja je sa pažnjom pratila sve što se na ovoj manifestaciji dešavalo, svoje umeće prikazali su domaćini, Dečji i omladinski folklorni ansambl KUD „Sloga” iz Vražogrnca, ali i gosti: Dečji gradski folklorni ansambl „ZO-RA” iz Zaječara, kao i foklorni ansambli „Šumadija” iz Vlaške, „Čarapani” iz Kruševca, „Zoran Gajić” iz Rgotine i „Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora. 

„Vražogrnački točak“ nastavlja se večeras takmičarskim programom u okviru kojeg se ocenjuje scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa, a najbolji će sdteći pravo učešća na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva koju Centralni savez amatera u kulturi Srbije organizuje u Gornjem Milanovcu.

Od 20 časova u porti vražogrnačke crkve nastupiće: kulturno-umetnička društva: „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović”, iz Malog Izvora kod Boljevca, „Markov kamen” iz Valakonja Bukovo kod Boljevca, „Voja Čurić“ iz Kobišnice kod Negotina, FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara i zdravičar Vlasta Bačilović iz Krivelja kod Bora. 

Tokom dana posetioci će biti u prilici da navijaju za svoje favorite u kuvanju tradicionalnog jela, ali i u narodnim veštinama, kao što su: nošenje točka, kotrljanje točka, kotrljanje bale i nošenje balvana.

Smotru organizuje Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)