BIO JE NAJHUMANIJI GRADONAČELNIK KRUŠEVCA: Pomogao razvoju, mnoge spasao Nemaca i smrti, a od grada nema ni ulicu

S.BABOVIĆ

01. 08. 2023. u 19:59

KRSTA NOVAKOVIĆ (1899-1973) bio je najhumaniji gradonačelnik Kruševca u dugoj istoriji ovog grada, ali danas u njemu nema ni svoju ulicu.

БИО ЈЕ НАЈХУМАНИЈИ ГРАДОНАЧЕЛНИК КРУШЕВЦА: Помогао развоју, многе спасао Немаца и смрти, а од града нема ни улицу

Foto: Enciklopedija Kruševca

Kruševac nema nijedno spomen obeležje neposredno posvećeno ovom apotekaru, narodnom poslaniku i gradonačelniku Kruševca, koji je 1941.godine uspeo da spasi brojne ljude od nemačke odmazde.

No, pre nego da postavljen tihi heroj Drugog svetskog rata, Novaković, vlasnik treće apoteke u Kruševcu 1933.godine, pomagao je razvoju Kruševca u dva mandata gradonačelnika. Najzaslužniji je za postavljanje kamena temeljca za izgradnju Gimnaije (za gradnju je dao i lični prilog od 200.000 tadašnjih dinara). Podigao je novu zgradu opštine, Trgovački dom, zgradu Beteksa, uveo uličnu rasvetu, tursku kaldrmu zamenio kockom u glavnoj ulici.

I tu nije kraj: bio je jedan od osnivača čuvenog Društva namćora, baksuza i ugursuza „Dobra narav“, koje se i danas uspešno bavi humanitarnim radom, pomagao je gimnastičko društvo i jedan od od osnivača FK „Car Lazar“. Među zaslužnima je i za prve filmske projekcije u Kruševcu.

Diplomatske veštine sa najplementijim ciljem, međutim, pokazuje u vreme okupacije.

- Tokom rata nastojao da, radi spasa naroda, održava kontakte sa Nemcima, ali u isto vreme značajno pomaže domaću borbu i narodni otpor - iznosi mr Slobodan Simonović u Enciklopediji Kruševac i okoline iz 2011. godine pozivajući se na više izvora.- Nije prihvatio gerilsku borbu, pa su ga zato napadali i četnici i partizani. Smatrao je da se sudbina Srbije rešava na Volgi. Ali, veštu taktiku ovog uglednog Kruševljanina osujetili su i Nemci, pa su ga držali pod prismotrom.

Foto Arhiv Miloša Stojadinovića

Neposredno je spasio streljanja nekoliko stotina talaca na Slobodištu tako što je za njih molio i garantovao kod Nemaca. Spasio je jevrejsku porodicu Rebeke Tajtacak, tako što je uspeo da joj obezbedi dokumenta pod drugim prezimenom i sakrije njenu porodicu u okolini Kruševca.

Kada se povukao sa mesta gradonačelnika nastavio je nesebično pomaže ljudima.

I dok su ga Nemci „držali pod prismotrom“, komunisti su otišli korak dalje: osudili su ga na smrt. Ta presuda zamenjena posle više korekcija na 12,5 godina robije. Oduzeli su mu svu imovinu i zabranili povratak u Kruševac. Otuda posle robije u Sremskoj Mitrovici, radi u Nišu i u Beogradu.

Zabeleženo je da je na sahrani Krste Novakovića na Novom groblju bilo više hiljada ljudi. Dobrog apotekara i gradonačelnika mnogi nisu zaboravili te 1973. godine. Njegovu humanost nije zaboravila ni jevrejska zajednica, koja ga je 2003. godine posthumno proglasila „Pravednikom među narodima“, sa još troje zaslužnih građana.

Možda nije kasno da ga se u Kruševcu sete i po njemu nazovu bar ulicu? Mnoge ne bi ni bile tu da nije bilo Krste Novakovića.

BONUS VIDEO - KAMEN OBRAĐUJU ŠEST VEKOVA: Jedinstven zanat u Beloj Vodi kod Kruševca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)