"PRESTONICA" PARADAJZA: Tradicionalna manifestacija u Lebane privukla više od 30.000 gostiju i 54 izlagača

Игор Митић
Igor Mitić

25. 07. 2023. u 07:15

UVERENI u to da su najveći proizvođači paradajza u zemlji, jer se u jablaničkom kraju godišnje zasadi čak četiri i po miliona korena ovog povrća, u Lebanu su pre tri godine započeli tradiciju "Paradajzfesta" koji je već dobio i međunarodni karakter. Jer, po rečima predsednika Opštine Ivana Bogdanovića, među 54 izlagača, ove godine su stigli i proizvođači iz Severne Makedonije.

ПРЕСТОНИЦА ПАРАДАЈЗА: Традиционална манифестација у Лебане привукла више од 30.000  гостију и 54 излагача

foto: I.Mitić

Najteži paradajz, od 1.273 grama, odgajio je Patra Ivković iz Konjina, u nadmetanju za najlepše dekorisanu tezgu ponovo je pobedilo gazdinstvo porodice Stanisavljević iz Donjeg Vranovca, najukusnije jelo zgotovila je Suzana Stošić, a salatu - TO u Medveđi.

Prvi "Paradajzfest" održan je u sezoni kada su proizvođači ovaj proizvod, u znak protesta zbog niske cene i nekontrolisanog uvoza, delili besplatno, a sada nemaju primedbi, jer se kilogram prodavao i za 200, a trenutno za 90 dinara.

- Pored tradicionalnih sorti, u ponudi imamo još crni i žuti paradajz - ponosna je Ana Stanisavljević iz Donjeg Vranovca, učesnica manifestacije koje je u Lebane privukla više od 30.000 gostiju.

foto: I.Mitić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)