ŠTETA PO KATEGORIJAMA: Kraljevčani otklanjaju posledice majske i junske poplave

G. ĆIROVIĆ

26. 06. 2023. u 12:13

PREMA preliminarnim podacima, majske i junske poplave u kraljevačkom kraju pričinile su štetu na stambenim objektima u ukupnom iznosu od 73 miliona dinara.

ШТЕТА ПО КАТЕГОРИЈАМА: Краљевчани отклањају последице мајске и јунске поплаве

G.Šljivić

Vodena stihija oštetila je oko 150 kuća, ali su ti objekti u većini slučajeva lakše oštećeni, odnosno u njih je voda samo prodrla bez izazivanja konstruktivnih oštećenja.

Štetu u stambenom sektoru, ne računajući vikendice i pomoćne objekte, građani mogu da prijave do 7. jula, a stručne komisije će na terenu utvrditi kategoriju oštećenja.

G.Šljivić

 

- Za prvu kategoriju oštećenja stambenih objekata predviđeno je 200.000 dinara pomoći države, za drugu 300.000, za treću 400.000 dinara i one se smatraju lakšim kategorijama, odnosno gde nije bilo konstruktivnog urušavanja. Četvrta i peta kategorija zahtevaju teže građevinske intervencije i za četvrtu je predviđeno pola milijarde dinara, a za petu 800.000 dinara – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu.

G.Šljivić

 

Istovremeno sa procenom štete, Kraljevčani otklanjaju posledice elementarne nepogode, a u asanaciji terena aktivno učestvuju stručne službe ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) i Veterinarskog specijalističkog instituta.

- Važno je da građani najpre odrade mehaničko čišćenje i da se teren isuši kako bi naše ekipe mogle da pristupe završnoj dezinfekciji – kaže dr Miloš Urdov iz ZZJZ, dodajući da tokom poplavnih talasa nije uočeno pogoršanje epidemiološke situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!