URUČENO 100 BESPLATNIH AUTO SEDIŠTA ZA NAJMLAĐE NOVOSAĐANE : Podrška za bezbednost u saobraćaju

S.B.

07. 06. 2023. u 22:22

U velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada, danas je uručeno 100 besplatnih auto sedišta za najmlađe Novosađane i nastavljena obuka roditelja za pravilno korišćenje tih sedišta.

УРУЧЕНО 100 БЕСПЛАТНИХ АУТО СЕДИШТА ЗА НАЈМЛАЂЕ НОВОСАЂАНЕ : Подршка за безбедност у саобраћају

pres služba grada

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada i Gradska uprava za saobraćaj i puteve, tokom ove godine planiraju podelu 300 komada autosedišta za decu u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja dece kao putnika u automobilima.

- Grad Novi Sad, je među vodećim lokalnim samoupravama, koja u prethodnih pet godina nema ni jedan zabeležen smrtni slučaj stradanja najmlađih Novosađana u saobraćajnim nezgodama. U okviru nacrta Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja Republike Srbije za period do 2030. godine, koja za glavni cilj ima da ni jedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nezgodama, naša lokalna samouprva nastaviće da teži ka tome, podržavajući ovakve projekte i akcije koje imaju za cilj prevenciju i unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju. Samo pravilnim korišćenjem auto-sedišta roditelji mogu sačuvati život svog deteta u slučaju saobraćajne nezgode. Bezbednost svih učesnika u saobraćaju je izuzetno važna, a pogotovo kad su u pitanju deca i zato je značaj pravilnog korišćenja auto-sedišta nemerljiv - rekao je profesor dr Aleksandar Bulajić, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve.

Danas je uručeno 100 besplatnih auto sedišta roditeljima dece rođene između 1. januara i 1. septembra 2022. godine, a sledeća podela planirana je za 28. jun, kada će biti uručeno još 100 auto sedišta deci rođenoj između 1. januara i 1. septembra 2022. godine. Preostaliih 100 komada će se dodeliti u drugom krugu, krajem septembra ove godine, za decu rođenu između 1. juna prošle, i 31. januara ove godine.

-Cilj ove aktivnosti je povećanje bezbednosti dece u svojstvu putnika. Deca najčešće stradaju kao putnici u vozilima, zato je neophodna edukacija roditelja. Pravilna upotreba dečijih-auto sedišta, smanjuje rizik za 70 procenata u odnosu na nekoršćenje ili nepravilnu upotrebu auto-sedišta u slučaju učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi - istakao je Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Grad Novi Sad je prepoznao značaj edukacije za sve učesnike, a posebno za najranjivije kategorije, svestan činjenice da je broj vozila izuzetno uvećan. To je jedan od osnovnih preduslova za dostizanje višeg nivoa saobraćajne kulture i veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i predstavlja najefikasniji način prevencije. U skladu sa tim Grad Novi Sad, redovno realizuje projekte namenjene različitim ciljnim grupama, počev od predškolskog i školskog uzrasta, kako bi se svi oni uključili u preventivne aktivnosti i naučili da se bezbedno ponašaju u saobraćaju.

Kontrola auto sedišta na „Štrandu“

U cilju prevencije i bezbednosti najmlađih u saobraćaju, Grad Novi Sad obezbedio je za sve zainteresovane roditelje, preglede auto-sedišta, svake poslednje nedelje u mesecu od 11 do 13 časova na parkingu glavnog ulaza na Štrand, kao i predavanja o bezbednosti dece u saobraćaju za trudnice, u Domu zdravlja Novi Sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!