OBNOVLJENE PROSTORIJE ZAVODA ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH RUSINA: Pokrajina nastavlja podršku nacionalnim manjinama

Z. G.

06. 06. 2023. u 17:19

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u Novom Sadu rekonstruisan i adapatiran objekat Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, čime je realizovana investicija za koju je Pokrajinska vlada izdvojila ukupno 26,2 miliona dinara.

ОБНОВЉЕНЕ ПРОСТОРИЈЕ ЗАВОДА ЗА КУЛТУРУ ВОЈВОЂАНСКИХ РУСИНА: Покрајина наставља подршку националним мањинама

Pres služba Pokrajinske vlade

- Važno nam je zajedništvo, kako bismo sačuvali ono najvrednije, ono što čini Vojvodinu prepoznatljivom i najbogatijim delom naše zemlje i jednim od najbogatijih delova Evrope. Pod ovim domom, savremeni rusinski stvaraoci, članovi Nacionalnog saveta, kulturni poslenici i svi drugi negovaće i učiniće rusinsku kulturu i jezik vidljivijim – istakao je Mirović.

Kako je navedeno u saopštenju, on je naveo niz projekata kojima Pokrajinska vlada nastavlja podršku nacionalnim manjinama u Vojvodini, poput rekonstrukcije Etnografskog muzeja Rumuna u Torku, obezbeđivanja sredstava za kuću namenjenu bunjevačkoj nacionalnoj manjini u Subotici, uređenja kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu i drugih.

Mirović je istakao da Pokrajinska vlada u kontinuitetu ulaže znatna finansijska sredstva u ustanove kojima je cilj očuvanje jezika, pisma, tradicije, kulture i identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritioriji AP Vojvodine.

- Ove godine smo izdvojili rekordna sredstva za rad nacionalnih saveta, izdavaštvo i druge oblasti u kojima se nacionalne manjine bore da, zajedno sa svima nama, predstave ono najbolje što baštine - dodao je Mirović.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac rekao je da je današnji dan značajan za Rusine u Vojvodini, koji su zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade dobili svoj prostor za rad Zavoda u starom jezgru Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

URNEBESAN OGLAS ZA AUTO: Možete pogledati i ženu