ČUVARI TRADICIJE OD ZABORAVA: Etno-grupa „Đurđevak“ nastupala u Paraćinu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

01. 06. 2023. u 15:47

IZUZETAN muzički repertoar koji obuhvata pesme sa područja Timočke krajine, ali i iz drugih krajeva Srbije i regiona Paraćinci su mogli da čuju tokom gostovanja Etno-grupe „Đurđevak“ u Kulturnom centru u tom gradu.

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ ОД ЗАБОРАВА: Етно-група „Ђурђевак“ наступала у Параћину (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ova grupa je osnovana pri Kulturnom centru Bora, a poznavaoci njenog stvaralaštva kažu da je nepokolebljivi čuvar narodne tradicije jer stare pesme naših predaka čuva od zaborava.

Vođa te grupe je Tamara Glišić, koja ističe da pevaju tradicionalne pesme sa područja cele Srbije, posebno iz Timočke Krajine, ali njihov repertoar obuhvata i pesme iz centralne Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine...

Foto: Privatna arhiva

„Đurđevak“ je zbog svog specifičnog angažovanja često osvajao nagrade. Među najdražim su priznanja sa republičkog takmičenja „Etno pesma“ u Beogradu. Ove godine grupa je osvojila pet prvih i jedno drugo mesto, a inače su već pet puta učestvovali na ovom takmičenju.

Ova borska muzička grupa je osnovana 2014. godine. Ideja za formiranje ove etno-grupe, saznajemo, rodila se zahvaljujući etno-radionicama koje su organizovane pri Kulturnom centru u Boru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest