DA BUDE ŠTO MANJE POVRATNIKA: Festival osuđeničkog stvaralaštva u KPZ za maloletnike u Valjevua bude što manje povratnika

B. PUZOVIĆ

20. 05. 2023. u 10:00

Rad “U ogledalu”, autorke B. I. iz Kazneno-popravnog zavoda za žene Požarevac, proglašen je za najbolji u kategoriji proze, dok je “Moderna poezija uličnog umetnika”, delo J. O. iz KPZ Požarevac osvojilo prvu nagradu u oblasti pesništva, na 18. Republičkom festivalu osuđeničkog literarnog stvaralaštva, tradicionalno organizovanom u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

ДА БУДЕ ШТО МАЊЕ ПОВРАТНИКА: Фестивал осуђеничког стваралаштва у КПЗ за малолетнике у Ваљевуа буде што мање повратника

Foto B. Puzović

Pristiglo je 277 proznih i poetskih radova, 179 osuđenika iz 22 ustanove, kazneno-popravnih zavoda, okružnih zatvora, Vaspitno-popravnog doma Kruševac i Specijalne zatvorske bolnice. Prvonagrađena za prozu B. I. lane je takođe pobedila na ovoj smotri.

Moje ovogodišnje delo posvećeno je stalnoj nepravdi koju nosi siromaštvo, borbi siromašnog čoveka da ostvari snove i ljubavi, kao i pomoći koju očekuje – kaže B. I. - Trenutno sam veoma siromašna, u duhovnom siromaštvu, a u ogledalu sebe tražim onakvu kakva sam nekada bila...

Drugonagrađeni u oblasti proze je rad „Podela” autora V. R. iz KPZ Požarevac, a treća nagrada pripala je radu „Retrovizor” autora L. D. iz ove ustanove. Drugo mesto u kategoriji poezije osvojio je rad „Izgubljeni stranac” autora M. S. iz KPZ Požarevac, a treće rad „Vreme” autora Č. M. iz KPZ Kragujevac. Svi nagrađeni dobili su predviđeni novčani iznos, knjigu i diplomu, dok je i određeni broj proznih i poetskih radova pohvaljen i njihovim autorima pripale su knjige i diplome.

- Festival je ove godine obeležio punoletstvo, redovno na njega pristiže oko 300 osuđeničkih radova - kaže Nataša Stevanović, načelnica Službe za tretman u KP zavodu za maloletnike u Valjevu. Veoma je važno da segmenti kulture, literarnog i likovnog stvaralaštva, sporta budu zastupljeni i u ovakvim uslovima, gde se izdržavaju kazne. Ako čoveka posmatrate kroz tu prizmu njegovih aktivnosti u ovakvim uslovima, onda možete da vidite kakav je u takmičenju, kako prihvata nagradu, kako podnosi poraz i da na taj način pokrenete promene kod osuđenika značajne za izvršenje kazne, s ciljem da broj povratnika bude što manji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK