POVOLJNOSTI ŠKOLOVANJA U POLJOPRIVREDNO – VETERINARSKOJ ŠKOLI U REKOVCU: Šta čeka mlade poljoprivrednike (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 05. 2023. u 06:00

ŠKOLSKE 2023/2024. godine zainteresovani đaci u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu mogu da upišu jedan od četiri smera - poljoprivredni tehničar, ekonomski tehničar i veterinarski tehničar, četvrti stepen, i kuvar, treći stepen.

ПОВОЉНОСТИ ШКОЛОВАЊА У ПОЉОПРИВРЕДНО – ВЕТЕРИНАРСKОЈ ШKОЛИ У РЕКОВЦУ: Шта чека младе пољопривреднике (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijevic

Poljoprivredno - veterinarska škola sa domom učenika u Rekovcu 24. maja obeležiće 66 godina postojanja i 46 godina neprekidnog rada.

- Dok mnoge gradske škole u Srbiji nemaju savremenu opremu na kojoj bi se deca obučavala za zanate za koje se školuju, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika u Rekovcu ima školsku ekonomiju od 60 hektara, koja prostorom, opremom i kadrovima zadovoljava uslove za ostvarivanje nastavnog programa. Škola ima i krave i bikove, svinje, mangulice, ovce, jagnjad i koze. Prava atrakcija na farmi je i konjić Soko. Za učenike smera ekonomski tehničar obezbeđena je praktična nastava u preduzećima javnog sektora koja se nalaze na teritoriji Rekovca – kaže Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno veterinarske škole sa domom učenika u Rekovcu.

Nastava se obavlja samo u prepodnevnoj smeni, obezbeđeni su besplatan prevoz za sve učenike, smeštaj i ishrana za učenike prve godine svih smerova, savremena nastavna sredstva, povezivanje teorije i prakse, timski rad i individualni pristup u nastavi, stručne posete, ekskurzije, praktična nastava, đački parlament, mogućnost zaposlenja ili upisa na fakultet.

Svi učenici prvog razreda stiču pravo na stanovanje u Domu učenika. Za sve učenike prve godine smerova kuvar, ekonomski tehničar, veterinarski i poljoprivredni tehničar smeštaj i ishrana su besplatni. Dom učenika ima i svoju kuhinju, a opremljenost i uređenost je prema savremenim zahtevima učeničkog standarda.

Škola sa svojim nastavnim kadrom organizuje stručne posete, ekskurzije i praktičnu nastavu. U školi je aktivan Đački parlament, a učenici uređuju i časopis “45 minuta”. Škola od 2022. godine sarađuje sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda. Tokom prošle godine godine škola je uspostavila međunarodnu saradnju sa poljoprivrednim školama iz Slovenije (Novo Mesto) i Severne Makedonije (Bitolj).

-Ova škola je jedan od pokretača društvenog života u Rekovcu i postoji veliki motiv i interes da ona opstane u narednom periodu. Kroz praktične predmete učenici su sa zaposlenima učestvovali u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji. U planu je i proširenje po rasnom sastavu i vrsti životinja školske farme – zaključuje Stevanović.

DONACIJE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)