OBELEŽENA 78. GODIŠNJICA POBEDE NAD FAŠIZMOM (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

09. 05. 2023. u 14:04

DAN pobede nad fašizmom, 78. godišnjica od potpisivanja kapitulacije od strane fašističke Nemačke i završetka ratnih dejstava u Drugom svetskom ratu na teritoriji evropskog kontinenta (1945. godine), obeležen je u Zrenjaninu, a po tradiciji, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ugostio je predstavnike ambasade Ruske Federacije u Srbiji,  Komande garnizona Vojske Srbije  i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.       

ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ (ФОТО)

grad Zrenjanin

Svečanost odavanja počasti i polaganja venaca održana je u spomen parku u naselju Bagljaš, na spomen kosturnicu borcima Crvene armije i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima tokom prve ratne godine u Zrenjaninu, a  ceremoniji su prisustvovali i učenici trećeg razreda osnovne škole Petar Petrović Njegoš.

- Kao i svake godine, na današnji dan, odajemo počast i duboko poštovanje svima koji su stali u odbranu otadžbine i u borbi protiv fašizma položili svoje živote, a Zrenjanin sa pijetetom čuva uspomenu na njih, održava i obnavlja spomenike i spomen-parkove koji ukazuju na mesta i događaje iz tog perioda istorije, što je naša civilizacijska, ljudska i moralna obaveza i dužnost - naglasio je gradonačelnik Simo Salapura, polažući venac na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru grada.

U ime ambasade Ruske federacije, na spomen kosturnicu u kojoj počiva 220 pripadnika Crvene armije, stradalih tokom oktobra 1944. godine, u borbama za oslobođenje grada Zrenjanina, venac je položio drugi sekretar ambasade Mihail Maksimenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)