KOD NAS SU NASLOVI VAŽNI ZA ISTORIJU SVETA: U Kikindi predstavljene izuzetno retke knjige

Рада Шегрт
Rada Šegrt

11. 05. 2023. u 17:30

Široj javnosti sve do skoro bilo je nepoznato da se u biblioteci Istorijskog arhiva Kikinde nalazi više do 4.700 starih, retkih i vrednih knjiga, značajnih ne samo za lokalnu, već i nacionalnu, pa i globalnu istoriju

КОД НАС СУ НАСЛОВИ ВАЖНИ ЗА ИСТОРИЈУ СВЕТА:  У Кикинди представљене изузетно ретке књиге

Foto: R. Šegrt

Manji deo tog blaga, arhiv je predstavio na izložbi upriličenoj ovih dana, a neke knjige građani, uz posebnu opreznost, mogu i da prelistaju. To je pretežno istoriografska i arhivistička literatura, naučna dela, monografije, zbornici, katalozi i druge knjige pisane na slavjanoserbskom, srpskom, latinskom, mađarskom, nemačkom, francuskom i engleskom jeziku.

Među najstarijim knjigama su "Prirodoslov" iz 1811. i "Povesnica svetskih događaja" iz 1821. godine, koje je napisao jedan od prvih srpskih bogoslova, arhimandrit Pavle Kenđelac. "Prirodoslov" je prvo delo kod Srba iz oblasti biologije i prirodnih nauka, a kikindski arhiv čuva original, ali ima i reprint na srpskom jeziku, urađen pre desetak godina.

Tajna dela iz grofove biblioteke

Poseban kuriozitet su dve knjige pesama i priča britanskog pesnika i političara Edvarda Bulvera Litona, štampane 1842. godine u Lajpcigu, na engelskom jeziku, a to su "Eva i hodočasnici" i "Godolfini i Falkland". Došli smo do informacije da je ta knjiga bila deo biblioteke grofa Karla Maldegema, koji je imao kaštel u današnjem Novom Kneževcu. Zanimljivo je da nam do danas nije poznato kako je ova knjiga stigla u arhiv - navodi Sivčev.

- Najstarija knjiga koju ima Istorijski arhiv Kikinde je "Domovni protokol za srpsko, pravoslavno stanovništvo Tisa Sent Mikloša", a to je današnje Ostojićevo u opštini Čoka. Ovaj protokol je počeo da se vodi 1747. godine. U fondu arhiva je i "Latinski rečnik" iz 1827. godine sa prevodom na srpski, mađarski i nemački jezik - nabraja istoričar Srđan Sivčev, v.d. direktora Istorijskog arhiva.

U zbirci su i ukoričene čitave edicije atlasa i enciklopedija na mađarskom jeziku koji su izlazili u Budimpešti između 1860. i 1870. godine. U vitrinama arhiva se nalazi i udžbenik za predmet pod nazivom "Decimalni račun" koji je napisao Franc Ševčik u Beču 1858. godine.

U biblioteci arhiva je 607 naslova publikovanih pre 1941. godine i oni se smatraju najvećom dragocenošću. Nekoliko desetina naslova bi, prema Zakonu o staroj i retkoj bibliotečkoj građi moglo da predstavlja kulturno dobro od posebnog interesa za Republiku Srbiju. U svojim depoima kikindski Arhiv čuva i matične knjige rođenih, venčanih i umrlih kao i domovni protokol za naselja na teritoriji Grada Kikinde, kao i opština Čoka i Novi Kneževac.

- Iz 18. veka potiču i matična knjiga rođenih, venčanih i umrlih za Sv. Hubert, odnosno deo današnjeg Banatskog Velikog Sela, a odnosi se na period od 1771. do 1789. godine kao i knjiga cirkulara parohije Sv. Huberta koja obuhvata interval od 1781. do 1796. godine – saopštava Sivčev.

Većina ovih vrednih knjiga poklonjena je Istorijskom arhivu, a deo je ustanova kupovala. Neki naslovi su u fond arhiva stigli, a da niko ni ne zna kako. Inače, matične knjige su najstarija dela koja poseduje Istorijski arhiv Kikinde, ali ne čine fond biblioteke. Izložbu starih i retkih knjiga Istorijskog arhiva Kikinde priredili su Srđan Sivčev i Nikola Radosavčev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!