"DA NAM DECU NE UBIJAJU DRUGI PUT": Fondacija „Luka Jovović“ u Ratkovu okupila roditelje mladih stradalih u saobraćaju

Z. Rajić

03. 05. 2023. u 07:00

UJEDINjENI roditelji poginule dece u saobraćaju zatražili su izmenu kaznene politike i maksimalne kazne za počinioce na skupu koji je povodom prve javne prezentacije Fondacije „Luka Jovović“ održan u nedelju, 30. aprila, u Ratkovu, na godišnjicu stradanja 15-godišnjeg dečaka iz ovog sela u opštini Odžaci.

ДА НАМ ДЕЦУ НЕ УБИЈАЈУ ДРУГИ ПУТ: Фондација „Лука Јововић“ у Раткову окупила родитеље младих страдалих у саобраћају

foto Z. R.

Fondaciju su osnovali Lukini roditelji Dragan i Tatjana i njegove dve sestre Anja i Dijana „kako bi stali na kraj nepravdi, kojom se drugi put ubijaju deca čije ubice ostaju na slobodi ili se kažnjavaju tako da se roditelji pitaju koliko vredi život deteta u Srbiji“.

  - Posle tragedije koja nas je zadesila i uvida u Zakon o bezbednosti saobraćaja, odlučili smo da osnujemo fondaciju sa ciljem da ujedinimo sve porodice stradale dece i zajedničkim snagama se izborimo da sankcije za one koji su izazvali udese pod dejstvom alkohola i droge ili svojom bezobzirnošću, budu najstrože, a isto tako da bude kažnjivo i napuštanje mesta nesreće i neukazivanje prve pomoći – rekla je Lukina sestra Anja, koja vodi fondaciju.

   Vera Janković iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju istakla je da ta deca „nisu samo broj u saobraćajnim statistikama, nego doživotni bol za generacije njihove uništene porodice“.

PRIČE UNESREĆENIH

   Lukina porodica pozvala je sve koji su izgubili svoje najbliže u saobraćajnim nesrećama da se obrate fondaciji na zvaničnu fejsbuk-stranicu za pravne savete i ostale vrste pomoći ili da na instagram-profilu fondacije ispričaju svoju priču.    

   - Luka je obožavao motore. Tog 30. aprila 2022. vozio je ne sluteći da mu je to poslednja vožnja. Devojka koja je nailazila iz suprotnog smera naglo je skrenula u svoje dvorište bez signalizacije i ustupanja prava prvenstva. Luka je sa ogromnim povredama odbačen u kanal, ali mu niko nije prišao. Njegovo srce je stalo 9. maja u bolnici – predočila je Jankovićeva.

   Prezentacija Fondacije „Luka Jovović“ održana je na pijačnom platou u Ratkovu, ispod Lukinog murala, gde su se okupili roditelji dece poginule u saobraćajnim nezgodama iz Beograda, Mladenovca, Novog Pazara, Šapca, Ljubovije, Gospođinaca, Apatina, Prigrevice i Sombora i mnogobrojni meštani i bajkeri, a podršku su pružili i aktivisti ekološko-humanitarne akcije „Čepom do osmeha“ i predstavnici fondacija „Lazarica“ i „Tijana Jurić“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)