DECA KOLATERALNA ŠTETA: Izmene Zakona o privremenom izdržavanju koče isplatu samohranim roditeljima

I. D. S.

04. 04. 2023. u 18:38

SVEGA 21 isplata je obavljena od kada je početkom novembra stupio na snagu zakon kojim je uspostavljen Alimentacioni fond, a dalje isplaćivanje alimentacija iz državne kase moraće da se privremeno obustavi, saopštili su iz Ministarstva finasija. Novca za samohrane roditelje neće biti sve dok se, kako su pojasnili u tom resoru, ne usvoje izmene Zakona o privremenom izdržavanju dece.

ДЕЦА КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Измене Закона о привременом издржавању коче исплату самохраним родитељима

Foto Novosti

Sekretarka u Ministarstvu finansija Ana Raičević kazala je da će taj resor uredno nastaviti isplatu, odmah nakon usvajanja izmena zakona.

- Imajući u vidu da je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa osporavao isplate alimentacije koje su se odnosile na retroaktivno priznavanje prava na privremeno izdržavanje, inicirane su izmene Zakona o privremenom izdržavanju dece u delu odredbe kojom se definiše period od kada se priznaje pomenuto pravo - pojasnila je Raičevićeva.

Ipak, u Centru za ženska prava smatraju da je neozbiljno i bezobrazno da se kalkuliše sa potrebama najranjivijih grupa društva. Anita Stijepčević ispred te NVO kazala je da se ovakvim postupkom udara na decu koja su kolateral sistema i poručila da će o svemu informisati Evropsku komisiju u narednom izveštaju.

IZMENE NA VOLjU POSLANIKA

NAKON pritiska NVO sektora, Predlog izmene Zakona o privremenom izdražavanju dece stavljen je krajem sedmice u skupštinsku proceduru, te ukoliko bude volje poslanika, on bi se već danas mogao naći na dnevnom redu.

- Verujemo da će među poslanicima biti dovoljno sluha za probleme kroz koje prolaze hiljade dece i njihovih roditelja širom Crne Gore i da će se ovo pitanje naći danas na dnevnom redu sednice Skupštine - rekli su iz kabineta predsednice Skupštine Danijele Đurović.

- Od početka smo znali da postoje problemi, ali smo dopustili da imamo oko 300 zahteva na čekanju. Od toga, njih 60 je pozitivno rešeno, ali svega 21 isplata je obavljena, i to ne sve ispravno. Nedavanje izdržavanja je krivično delo i jedan od najtežih oblika nad ženama i decom prema Istanbulskoj konvenciji, koju je Crna Gora ratifikovala. Nema prostora za fingiranje demokratije - kazala je Stijepčevićeva.

U Udruženju "Roditelji" ističu da ne može neko da odluči da ne primenjuje zakon koji je na snazi, jer to u pravnoj državi nije opcija.

- Ipak, imamo samovoljnu obustavu primene zakona, i još se to javno navodi. Drugo, i dok se "primenjivao", zakon se suštinski nije primenjivao, i to na tri načina. Prvo, pogrešno se primenjivao - ljudima je nametano nešto što zakon ne propisuje (javni izvršitelj, žiro račun u presudama) i drugo, ne donose se rešenja, ni usvajajuća, ni odbijajuća već mesecima, to jest donet je vrlo mali broj rešenja. Treće, čak i tih nekoliko rešenja što je doneto, koliko je nama poznato, nije izvršeno. Sveukupno reč je o kršenju svih principa prava i pravde, što je najbitnije, o zanemarivanju prava ogromnog broja dece na doprinos izdržavanju, samim tim o postupanju suprotnom interesu dece bez presedana - istakla je pravnica u tom udruženju Maja Živković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao