PRAVDA ZA ŽRTVE BAHATIH VOZAČA: Osnovana fondacija „Luka Jovović“, po tragično stradalom 15-godišnjem dečaku

Z. Rajić

27. 04. 2023. u 14:00

U Ratkovu kod Odžaka 30. aprila biće održano prvo javno prezentovanje Fondacije „Luka Jovović“, osnovane za podršku porodicama dece poginule u saobraćajnim nesrećama

ПРАВДА ЗА ЖРТВЕ БАХАТИХ ВОЗАЧА: Основана фондација „Лука Јововић“, по трагично  страдалом 15-годишњем дечаку

foto Privatna arhiva

 U Ratkovu kod Odžaka 30. aprila biće održano prvo javno prezentovanje Fondacije „Luka Jovović“, osnovane za podršku porodicama dece poginule u saobraćajnim nesrećama. Fondaciju je ustanovila porodica Luke Jovovića, 15-godišnjeg dečaka iz Ratkova, koji je u tom selu nastradao u saobraćajnoj nezgodi 30. aprila prošle godine i podlegao povredama posle 9 dana provedenih u komi.

   Na godišnjicu Lukinog stradanja Fondacija sa njegovim imenom okupiće u Ratkovu porodice iz Kragujevca, Novog Pazara, Šapca, Loznice, Gospođinaca, Apatina, Sombora... i drugih gradova i sela, koje su doživele gubitke svoje dece na putevima.

   - Tražimo istinu i pravdu za svoju decu! Imamo isti cilj, a to je borba za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja u kaznenom delu, jer zahtevamo rigoroznije kažnjavanje nesavesnih i bahatih vozača, kao i onih pod dejstvom alkohola i narkotika, čijom su krivicom naša deca izgubila živote – kaže Lukin otac Dragan Jovović, službenik Policijske stanice u Odžacima.

JURIĆ: MOTIV ZA DALjE

   Veliki oslonac za formiranje Fondacije „Luka Jovović“ bio je Igor Jurić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu, posvećenog njegovoj tragično stradaloj ćerki Tijani.

   - Svakoj porodici koja izgubi dete teško je da nađe motiv da nastavi dalje. Jovovići su smogli snage, i kroz fondaciju će živeti i oni i Luka, kao i druge porodice i deca kojoj duguju da se bore – rekao je Jurić.

   Dokazano je, kako navodi, da je njegov sin stradao tako što žena koja je bila za upravljačem „golfa“ nije poštovala pravo prvenstva, nego je, ne dajući migavac, naglo skrenula s kolovoza prema svojoj kući i zagradila prolaz Luki, čiji se motocikl zakucao u automobil. Lukini roditelji i njegove dve sestre ističu da ih posebno boli to što vozačica „golfa“ nije prišla da pomogne Luki, nego je ušla u svoju kuću, a on je ostao da leži u šiblju.

   - Period od tragedije do neke pravde je dug, mukotrpan i bolan. Predistražni i sudski proces predugo traju, a porodice, koje su skrhane bolom, ne smeju klonuti upravo zbog anđela koje su izgubili. Zato će im fondacija pružiti moralnu, pravnu, materijalnu i svaku drugu pomoć – naglasio je Jovović.

   Prezentacija Fondacije „Luka Jovović“ biće na pijaci u Ratkovu, kod murala koji su Luki napravili njegovi drugovi. Podršku manifestaciji pružiće ekološko-humanitarna akcija „Čepom do osmeha“ i Fondacija „Lazarica“, među čijim aktivnostima je i briga o deci i mladima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu