BOGATSTVO U DIGITALNOM FORMATU: Arhiva foto- reportera Miodraga Tomića (85) iz Jagodine čuva vredne uspomene (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 06. 2023. u 16:37

PENZIONISANI foto-reporter Miodrag Tomić (85) iz Jagodine ovekovečio je mnoge događaje i njihove aktere, pa i zdanja koja odavno ne postoje. On je jedan od malobrojnih živih svedoka starih vremena.

БОГАТСТВО У ДИГИТАЛНОМ ФОРМАТУ: Архива фото- репортера Миодрага Томића (85) из Јагодине чува вредне успомене (ФОТО)

Foto:z.Gligorijević

Bioskop "Proleter", foto "Krata", radnja "Korzo", Žićina radnja, Arifova poslastičarnica, ambulanta, prodavnica "Balkan", gvožđara, Sindikat, Zanatlijski dom, "Ogledalo", samo su neki od mnogobrojnih objekata kojih više nema, a koje je Tomić sačuvao od zaborava.

Fotografisao je Aleksandra Rankovića, Josipa Broza, Mihajla Švabića, Miloša Živanovića, "pratio" sve društveno-političke i omladinske organizacije, izgradnju Fabrike "Budućnost", festival "Dani komedije" od osnivanja, izbore za mis ciganskog bala u "Palasu" kojima je prisustvovao i čuveni Burduš, pratio KUD "Kablovi" po svim evropskim zemljama...

Miodrag je snimio nekoliko hiljada fotografija, a ako je verovati sintagmi da jedna fotografija vredi više od hiljadu reči, veoma je teško opisati koliko je plodonosan bio njegov radni vek. Ako se tome doda da je godinama bio jedini foto-reporter u Jagodini, da je kamerom "boleks" snimio sve važne događaje za emisiju "Novosti dana" RTS, Tomić je ostavio neizbrisiv trag negdašnjeg grada na Belici, njegovih meštana i događaja. Uspevao je, veli, da potrči i da svuda stigne. Fotografi su tada bili cenjeni, a javne ličnosti su ih uvažavale.

Vršnjaci

TOMIĆEV prvi foto-aparat bio je "alteks", proizveden u Sarajevu, potom je imao "zenit", pa "kijev" i "lajku". "Haselblad" je pravio slajdove proizvodnih pogona "Fabrike kablova". "Lajka", aparat sa kojim smo ga fotografisali, star je koliko i on. Proizveden je 1938. godine i još je ispravan. Kupio ga je u Beogradu. Vredeo je koliko i par volova. Sada fotografiše mobilnim telefonom.

- Tita sam tri puta fotografisao, a poslednji put kada je dolazio u Jagodinu 1974. godine. Pratio sam ga sve do Bora. U konvoju je bila i hladnjača "Juhora" sa mesnim specijalitetima. Nudili su mu strana vina, a on je tražio jagodinsku "ružicu". Na Krnjoj Jeli sam sedeo pored njega. Jedan drugom smo pokazivali foto-aparate. Podmetali su mu dušek, a on je rekao da želi da oseti travu. Bio je veoma neposredan. I sa ostalim foto-reporterima je razgovarao o aparatima kojima voli da fotografiše, pričao o svojoj laboratoriji na Dedinju i kako pravi hemikalije za razvijanje fotografija - seća se Tomić.

Utakmica u "Novostima"

VEOMA je ponosan što je jedna njegova fotografija objavljena u "Večernjim novostima" - kadar sa utakmice kada je Jugoslavija pobedila Mađarsku sa 2:0. Srećom, bio je na južnoj tribini, a oba gola su data sa te strane. Bio je jedini foto-reporter koji je snimio oba pogotka.

Kao foto-reporter "Novog puta" radio je tri godine, a 37 u listu "Fabrike kablova". Penzionisan je 1989. godine. Fotografiju je zavoleo još kao gimnazijalac i sam je razvijao filmove. Pohađao je seminare u Tanjugu. Nažalost, njegovu laboratoriju uništila je poplava 1999. godine. Srećom, sin Toma je očevo "bogatstvo" prebacio u digitalni format.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju