DA BUDE BOLJI ROD: Pomoravski i Šumadijski okrug dobili mape plodnosti zemljišta

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 05. 2023. u 18:33

U OKVIRU projekta „Unapređenje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta na području Pomoravskog i Šumadijskog upravnog okruga, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Jagodina održala je radionice u Rekovcu, Ivanjici i Kragujevcu.

ДА БУДЕ БОЉИ РОД: Поморавски и Шумадијски округ добили мапе плодности земљишта

Foto:Z.Gligorijević

Projekat je rezultirao izradom mapa plodnosti na teritoriji dva upravna okruga i adekvatnih brošura u kojima se mogu naći pojašnjenja i saveti za proizvođače. Mape, izrađene na osnovu urađene analize plodnosti, kao preporuka za osnovno đubrenje, namenjene su podizanju prosečnih prinosa u višegodišnjim zasadima voća i vinove loze, kao i da se postigne bolji kvalitet, što je bio i osnovni cilj projekta.

U cilju postizanja viših prinosa i boljeg kvaliteta plodova, potrebno je određivanje i praćenje osnovnih parametara plodnosti zemljišta u višegodišnjim zasadima radi obezbeđivanja pravilne i racionalne upotrebe sredstava za ishranu biljaka i oplemenjivača zemljišta.

Deo projekta odnosio se na proizvodnju maline u Moravičkom okrugu, pa je cilj bio da se pravilnom upotrebom preporuka za osnovno đubrenje, a na osnovu urađene analize plodnosti zemljišta, i adekvatnom upotrebom agrotehničkih mera podignu prosečni prinosi i kvalitet ploda, kao i da se upotrebom dobre poljoprivredne prakse proizvođači voća sa teritorije Pomoravskog i Šumadijskog okruga usmere na profitabilnu proizvodnju maline.

Projekat je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a osim nosioca projekta, PSSS Jagodina, partneri su bili PSSS Kragujevac, Čačak, Požarevac, Beograd, Kruševac i Razvojna asocijacija Ivanjice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave