SVEDOK OSAM MILENIJUMA ŽIVOTA U LESKOVCU: Uređen prilaz izletištu na Hisaru (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

20. 03. 2023. u 17:36

Lokalna samouprava u Leskovcu je, uz podršku nadležnog ministartsva, realizovala projekat uređenja staza koje vode ka vrhu Hisara – uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na centar grada i njegovu okolinu. Ova investicija vredna je 18,7 miliona dinara od čega je država izdvojila 15, a ostatak je finansiran iz gradskog budžeta.

СВЕДОК ОСАМ МИЛЕНИЈУМА ЖИВОТА У ЛЕСКОВЦУ: Уређен прилаз излетишту на Хисару (ФОТО)

foto: GU Leskovac

Asfaltiran je kolovoz u dužini nešto većoj od 770 metara, uređene su pešačke staze, ugradnjom kamenih kocki, postavljene su klupe i zaštitna ograda, a do kraja ovog meseca biće završena osmatračnica i nadstrešnica, dok se na platou planira i izgradnja drvene kućice za odmor.

- Izgrađen je kolovoz širine 3,15 metara, a u ostalom delu na trotoarima postavljena je kamena kocka u širini od 0,7 do 1,2 metra, dok je odvođenje atmosferskih voda rešeno betonskim kanaletama i propustima – istakao je Novica Nikolić, generalni direktor leskovačkog JP „Urbanizam i izgradnja“.

Nadležni kažu da građani imaju još mnogo ideja kako bi mogao da bude oplemenjen ovaj prostor, a gradonačelnik Goran Cvetanović dodaje da bi voleo da na ovom mestu bude otvoren kafić, ali pre toga trebalo bi da bude rešen problem vodosnabdevanja.

- Hisar je omiljeno izletište Leskovčana i zato smo unapredili ovaj prostor kako bi bio još prijatniji i privlačniji za boravak sugrađana, ali i gostiju našeg grada – kazao je Cvetanović.

Brdo Hisar je arheološki lokalitet i park prirode površine od 10,6 hektara na nadmorskoj visini od 341 metra. Predstavlja redak primer lokaliteta koji u sebi krije više od 8.000 godina istorije Leskovca, od samog početka doseljavanja ljudi u ove krajeve, pa sve do današnjih dana.

BEZ AUTOMOBILA

Pristup Hisaru neće biti moguć automobilima, osim ambulantnim vatrogasnim i taksi vozilima i to za stanovnike koji nisu u mogućnosti da pešice dođu do vrha. Cvetanović je dodao da je iz budžeta grada, sa skoro šest miliona dinara, u podnožju Hisara finanirana i izgradnja javnog toaleta koji će raditi od sedam do 20 časova i biti besplatan za posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!