UREĐENJE VREDNOG ARHEOLOŠKOG LOKALITETA: Milioni za vizitorski centar na Caričnom gradu (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

16. 03. 2023. u 17:54

U REKONSTRUKCIJU vizitorskog centra „Teodora“, proširenje i uređenje prostora oko ovog centra za posetioce i izgradnju parkinga u blizini arheološkog lokaliteta „Caričin grad“ država ulaže 194 miliona dinara.

УРЕЂЕЊЕ ВРЕДНОГ АРХЕОЛОШКОГ ЛОКАЛИТЕТА: Милиони за визиторски центар на Царичном граду (ФОТО)

foto: OU Lebane

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobrilo je ova sredstva na javnom pozivu, a projekat izgradnje modernog objekta podrazumeva i to da će biti opremljen najsavremenijom opremom za prezentaciju ovog izuzetno značajnog arheološkog lokaliteta na teritoriji Lebana.

Po okončanju svih planiranih radova južna Srbija postaće još atraktivnija za posete turista iz zemlje i inostranstva čemu doprinosi i izgradnja puta preko Radan planine koji povezuje Toplički i Jablanički okrug.

Na Caričninom gradu počeli su i radovi na ograđivanju lokaliteta i postavljanje video nadzora. Ogradom dužine oko 2,5 kilometara biće omeđen prostor ukupne površine veće od 20 hektara.

Ovi radovi idu u prilog zajedničkom cilju svih nadležnih institucija da se Caričin grad nađe pod okriljem i zaštitom UNESKO. Tome bi trebalo da prethode i dodatne investicije na prezentaciji brojnih nalaza sa istraživanja koja na ovom arheološkog lokalitetu traju duže od jednog veka.

„Caričin grad“ je prepoznatljiv po velikim površinama prelepih mozaika, a stručnjaci veruju da bi ovaj lokalitet, pored Romulijane, mogao da bude jedini u Srbiji koji će se naći na listi svetske kulturne baštine.

JUSTINIJANA PRIMA

Za ovo jedinstveno nalazište iz šestog veka nove ere pretpostavlja se da ga je podigao rimski car Justinijan prvi u blizini mesta svog rođenja. Uprkos značajnim otkrićima tokom mnogobrojnih istraživačkih kampanja poseticima je malo toga dostupno, pa bi planirana ulaganja to trebalo da promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)