OTVORENA IMPOZANTNA IZLOŽBA U ČAČKU: Pred ljubiteljima slikarstva dela Predića, Lubarde, Šumanovića...

V. Ilić

03. 02. 2023. u 17:37

U PRISUSTVU ogromnog broja posetilaca, u četvrtak veče, u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ svečano je otvorena izložba “Kolekcija kao ogledalo – Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“.

ОТВОРЕНА ИМПОЗАНТНА ИЗЛОЖБА У ЧАЧКУ: Пред љубитељима сликарства дела Предића, Лубарде, Шумановића...

V. ILIĆ

Izložba na reprezentativan način predstavlja razvoj srpske likovne umetnosti, njene uzore i domete od poslednjih decenija 19. veka pa sve do sredine 20. veka, a ovim programom Grad Čačak je istovremeno najavio i započeo raznovrsne aktivnosti u okviru projekta prve “Nacionalne prestonice kulture 2023 – Čačanska Rodna“. Izložba će trajati do 22. marta 2023. godine.

Na svečanom otvaranju, brojnim posetiocima su se obratili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok je izložbu svečano otvorio Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

Prvi značaj je da otvaramo izložbu reprezentativnih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, koja u svom fondu čuva stvaralaštvo nekih od najznačajnijih umetnika nacionalne istorije umetnosti i kulture. Drugi je da Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ ulazi u godinu kada obeležava značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, rodonačelnice srpske moderne, umetnice koja je promenila tok srpskog slikarstva i koja se nalazi upravo na početku kolone najzaslužnijih za uvođenje nacionalne umetnosti u evropske tokove. I treće, publici trenutno najznačajnije, jeste da ovom izložbom Galerija i Grad Čačak počinju sa programima projekta “Čačak, Prestonica kulture Srbije 2023. godine“ čije je svečano otvaranje zakazano za 21. mart – naveo je Ćalović.

On je naglasio da Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ ovakvom izložbom, koja impozantnim brojem dela reflektuje izuzetno bogatstvo nacionalne kulture, na prvom mestu ostvaruje obrazovnu ulogu umetnosti za koju se zalagala Nadežda Petrović, kada je pisala da “umetnik mora biti učitelj ne samo svog nego svih vremena, i ne samo svog naroda, nego svih naroda“.

Autorka izložbe “Kolekcija kao ogledalo – Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ i upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, u svom obraćanju rekla je da je ova izložba nastala još 2020. godine na poziv Nacionale galerije u Ljubljani, sa idejom da se slovenačkoj publici pokaže jedan deo srpske umetnosti epohe modernizma i da se tamnošnjoj publici predstavi institucija Galerije Matice srpske. Zatim je izložba gostovala u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, a do sada ju je videlo 60.000 posetilaca.

– Mi smo ovom izložbom želeli da pokažemo da je svaka kolekcija zapravo ogledalo ustanove i nacionalne umetnosti i da je način na koji se mi odnosimo prema tim umetnicima iz prošlosti primer kako ustanove kulture treba da neguju, čuvaju, ali i popularišu umetnost, za neke buduće generacije. Ono što želimo ovom izložbom jeste da ona bude ogledalo sadašnjeg vremena i da svako ko stane ispred nekog od ovih 80 odabranih dela, u nekom od dela pronađe sebe, pronađe svoj odraz u savremenom trenutku, u svom životu, jer je ovo jedna od onih izložbi gde je svako delo izložba za sebe – izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski i poželela svim Čačanima da uživaju u novim delima, nacionalnoj umetnosti i da budu spremni da budu prva i najbolja nacionalna predstavnica kulture.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović svečano je otvorio izložbu, izrazivši zadovoljstvo što je uvodni program Nacionalne prestonice kulture 2023. baš u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“, odnosno u “njenom domu sa njenim savremenicima koji su obeležili jednu epohu“.

– Mi smo učinili da Čačak bude ono što je nekada bio u vreme Nadežde Petrović i njenih savremenika i naravno da nije slučajno da danas baš ovde u njenom domu počinjemo sa njom i njenim savremenicima koji su obeležili epohu: Paja Jovanović, Milan Konjović, Uroš Predić, Lubarda… U tom društvu je naša Nadežda, rođena pre 150 godina u našem gradu, i dala ogroman doprinos i zbog toga s ponosom počinjemo upravo ovde na ovom mestu, iako je oficijalno 21. mart datum otvaranja prestonice kulture – naveo je Todorović.

Gradonačelnik je dodao i da je važno da se pored materijalnih projekata, koji će ostati Gradu i nakon završetka Nacionalne prestonice kulture, neguju i baštine i nematerijalna dobra, novi sadržaji i kretivnost koji Čačak već odavno pozicioniraju na ozbiljno mesto u kulturi regiona.

Predić, Lubarda, Šumanović...

IZLOŽBU čine dela najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i mnogih drugih.

Kroz dela 38 najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene na izložbi je prikazan put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Čačak u saradnji sa Galerijom Matice srpske.

                

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRAVI IZBOR ZA LETO PRED VAMA: Plavetnilo mora, raskošno zelenilo regije, mnogo sunčanih sati i odličan hotel za porodice