ROMI UČE, VALJEVO NAGRAĐUJE: Realizacija lokalnog akcionog plana za inkluziju, vrednog pet miliona

B. PUZOVIĆ

16. 01. 2023. u 09:41

UOČI novogodišnjih praznika, stipendiju lokalne samouprave dobilo je 70 učenika i studenata romske nacionalnosti, a - zahvaljujući sredstvima iz Lokalnog akcionog plana za inkluziju ove populacije - obezbeđena je užina deci koja pohađaju pripremni predškolski program.

РОМИ УЧЕ, ВАЉЕВО НАГРАЂУЈЕ: Реализација локалног акционог плана за инклузију, вредног пет милиона

Detalj sa svečanosti u Skupštin grada, Foto GU u Valjevu

Za njih je u gradu na Kolubari, pored nabavke prazničnih paketića, nabavljen i školski pribor.

Za inkluziju Roma, iz budžeta grada ukupno je izdvojeno više od 4,7 miliona dinara, od kojih su 3,4 miliona opredeljena za pomenute đačke i studentske stipendije.

- Pomoć mi mnogo znači, svaki dinar je dobrodošao i zahvaljujem lokalnoj samoupravi. Porodica izdvaja značajna sredstva za moje studiranje, akademsko obrazovanje nimalo nije lako, ali vredno radim i ima prosek ocena od osam i po... Planiram i master, a onda ću razmišljati o zaposlenju, možda čak i o otvaranju sopstvene firme - kaže Danijel Marinković, student grafičkog inženjerstva i dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ponosan što su i njegove sestre dobile stipendije Grada.

Tina Petrović, Foto GU u Valjevu

Danijel Marinković, Foto GU u Valjevu

A, među odabranima je i Tina Petrović, šesnaestogodišnja učenica Srednje muzičke škole "Živorad Grbić". Svira violinu, bavi se pevanjem i osvojila je brojne nagrade: kako na državnim, tako i na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

- Presrećna sam. Posle nagrade u oblasti postignuća učenika i studenata, dobila sam i stipendiju, što smatram svojim velikim uspehom... Planiram da muziku studiram u Beču, te magistriram i doktoriram - najavljuje Tina.

Foto GU u Valjevu

Inače, od ove godine, stipendije su uvećane i biće isplaćivane svih 12, umesto 10 meseci, kao do sada. Sve aktivnosti u okviru Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma deo su Nacionalne strategije za poboljšanje kvaliteta života i obrazovanje ove populacije koju je usvojila Vlada Srbije.

- Na području Valjeva postignut je značajan uspeh u inkluziji Roma - ističe Nikola Savić, koordinator aktivnosti pomenutog Lokalnog akcionog plana.

- Veoma malo učenika Roma je napustilo školovanje, a sve više ih odlazi na redovne i master studije. Obrazovna struktura ove populacije se menja, što je odlično, jer pokazuje da su na konkursu uspeli da ostvare zagarantovana prava, te zaslužili stipendije koje će im, nadam se, olakšati put kroz obrazovanje.

BUDžET

- OD sredstava kojima raspolaže Lokalni akcioni plan za inkluziju Roma u Valjevu, 550.000 dinara uloženo je za obezbeđivanje besplatne užine deci iz pripremnog predškolskog programa. Pola miliona utrošeno je za nabavku školskog pribora, a 250.000 dinara su koštali novogodišnji paketići za romsku decu - objašnjava Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina