OD MAJA I IZGRADNJA "KALENIĆA": U Valjevu najavljen početak realizacije najveće regionalne ekološke investicije u Srbiji

B. PUZOVIĆ

10. 01. 2023. u 08:40

IZGRADNjA regionalne deponije komunalnog otpada u Kaleniću kod Uba počinje u maju, radovi bi trebalo da budu završeni za dve godine, a u drugoj polovini januara najavljeno je raspisivanje međunarodnih tendera za izbor izvođača, te podizanje i opremanje savremenog smetlišta koje će koristiti gradovi i opštine iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, ali i Beograd - najavio je u Valjevu Zoran Petrović, direktor regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava", čije je sedište u Ubu.

ОД МАЈА И ИЗГРАДЊА КАЛЕНИЋА: У Ваљеву најављен почетак реализације највеће регионалне еколошке инвестиције у Србији

Foto M. Jeremić

Kako je pojasnio, paralelno će se obavljati sanacija postojećih lokalnih deponija u ovom delu Srbije, te opremanje komunalnih preduzeća transportnim vozilima - uz izgradnju reciklažnih dvorišta i transfer-stanica. Buduća regionalna deponija, inače, nalaziće se na prostoru nekadašnjeg površinskog kopa rudarskog basena "Kolubara".

- Ove godine prihodi "Eko-Tamnave" iznosiće više od tri milijarde dinara - rekao je Petrović.

- Od te sume, 2,99 milijardi dinara biće obezbeđeno kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, a 32,4 miliona su subvencije gradova i opština budućih korisnika Regionalne deponije. Za izgradnju i opremanje predviđene su 1,43 milijarde, a za postrojenja za separaciju otpada i skladištenje sekundarnih sirovina, te baliranog materijala i opasnog otpada oko 770 miliona dinara. Između ostalog, planirano je da izrada projekta i stručni nadzor radova koštaju 85,2 miliona dinara. Za izradu tenderske dokumentacije i ostale troškove projekta gradovi i opštine obezbediće 5,1 milion dinara.

Foto "Eko-Tamnava"

Projekat regionalne deponije - trenutno najveći u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine - započet je pre 13 godina i obuhvata Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirce, Lajkovac, Mionicu, Koceljevu, Osečinu i Ljig, sa više od 360.000 stanovnika, gde se dnevno sakupi više od 330 tona otpada. Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj pre četiri godine pokrenuli su inicijativu da se priključe ovom projektu, čime će regionalna deponija da obuhvata područje sa oko 530.000 stanovnika.

- Do početka rada buduće Regionalne deponije potrebne su dve i po do tri godine - ističe Petrović.

- Uslov je da se paralelnoodvijaju pripreme u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat.

POSLE DOZVOLA I - EDUKACIJA

UKUPNA investicija vredna je oko 61 milion evra. Kako je rečeno, rešeni su svi imovinsko-pravni odnosi na 40 hektara u Kaleniću, te 22 hektara rezervnih parcela na području Lajkovca. Urađene su planska, studijska i tehnička dokumentacija, te pribavljene građevinske dozvole...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna