ČAROLIJA ŽIVOTA IZ VALJEVA: Decenija uspeha Centra za vantelesnu oplodnju Regionalne opšte bolnice

B. PUZOVIĆ

17. 12. 2022. u 07:34

CENTAR za vantelesnu oplodnju Regionalne opšte bolnice u Valjevu prvu deceniju rada obeležava u očekivanju rođenja šeststote bebe.

ЧАРОЛИЈА ЖИВОТА ИЗ ВАЉЕВА: Деценија успеха Центра за вантелесну оплодњу Регионалне опште болнице

Deo kolektiva koji donosi radost, Foto OB u Valjevu

A, dosad je parovima ne samo iz Srbije i okruženja, već i u SAD, Australiji i širom Evrope pomogao da dobiju potomstvo - postavši, u međuvremenu, i prva državna zdravstvena ustanova u kojoj je, 2014, rođena beba iz odmrznutih embriona. Ovde se, što takođe predstavlja raritet u Srbiji, posle vantelesne oplodnje, uspešno porodila i žena obolela od raka jajnika!

- Naš Centar od samog početka radi po najvišim svetskim standardima i sarađuje sa najvećim stručnjacima u oblasti reproduktivne medicine. Prva beba začeta vantelesnom oplodnjom je Mina iz Prijepolja, koja se rodila pre devet godina, a iz odmrznutog embriona prvi je na svet došao Jakov... - kaže v. d. direktora Regionalne opšte bolnice dr Marija Mirković, dok supspecijalista za fertilitet i sterilitet dr Branko Budimirović ponosno ističe da su već postali i centar koji drugim ovakvim ustanovama pomaže pri formiranju, a kasnije i stvaranju čarolije života.

Dr Branko Budimirović, Foto OB u Valjevu

Senior klinički embriolog Mirka Đorđević objašnjava da su zamrzavanje jajnih ćelija i dalji rad s njima veoma sofisticirana i zahtevna metoda. Tvrdi i da je svaki par poseban, pa zajedno traže rešenja, prate naučna dostignuća i proširuju znanja.

U Centru su naročito srećni kada ih, posle izvesnog vremena, sa svojom decom u naručju posete roditelji kojima su pomogli. Iz svih krajeva Srbije, ali i sveta, šalju im fotografije, crteže, video-zapise prvih koraka i izgovorenih reči mališana začetih u Valjevu. Glavna sestra Mirjana Jovanović otkriva da je dosad bilo najviše malih Valjevaca, zatim komšija iz Šapca, pa Užica...

Foto OB u Valjevu

KORONA

- MOGUĆNOST zamrzavanja prekobrojnih embriona bila je naročito važna tokom pandemije, jer smo bili usred postupaka vantelesne oplodnje koju je trebalo da završimo na bezbedan način. U tom periodu smo i povećali kapacitet našeg krioskladišta za reproduktivni materijal, a ove godine smo dobili i moderan sistem za kontrolu parametara u laboratoriji - ističe embriolog Mirka Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024