PEĆINU LEČE, A NE UNIŠTAVAJU? Seča stabala u valjevskom parku uznemirila građane

B. PUZOVIĆ

15. 12. 2022. u 08:45

TVRDNjE o uništavanju parka Pećina su zlonamerne i njihov cilj je da uznemire žitelje Valjeva.

ПЕЋИНУ ЛЕЧЕ, А НЕ УНИШТАВАЈУ? Сеча стабала у ваљевском парку узнемирила грађане

Foto GU u Valjevu

Jer uklanjanjem bolesnih stabala, zapravo, brinemo o preostalom zdravom drveću, kako se zarazne bolesti i štetni insekti ne bi širili. Uostalom, na tom prostoru od oko 20,8 hektara ima više od 10.000 primeraka, a za seču je predviđeno 475 bolesnih stabala, što je tek nešto više od četiri odsto - ističe se u saopštenju preduzeća "Agrorazvoj - valjevske doline", povodom objava na društvenim mrežama da je počinjen "masakr u parku Pećina", što je ilustrovano fotografijama panjeva.

Foto "Fejsbuk"

Svojevremeno je, podsetimo, Skupština grada na Kolubari gazdovanje šumama u vlasništvu lokalne samouprave poverila upravo ovom preduzeću.

- U elaboratu, koji je odobrilo nadležno ministarstvo, naloženo je hitno uklanjanje celokupnog drvoreda gledičije, čiji je korenov sistem zaražen, a stabla su u lošem stanju, pa padaju, iako su naizgled zdrava. Jedno je, tako, oštetilo automobil u pokretu i samo pukim slučajem nije bilo povređenih - istaknuto je u saopštenju koje su potpisali direktor Dragutin Kuzmanović i diplomirani inženjer šumarstva Đorđe Čolić.

SADNjA

- UMESTO posečenih bolesnih stabala gledičije, narednih dana planirana je sadnja piramidalnog lužnjaka. Ove godine smo zasadili 140 sadnica autohtonih lišćara, a lane 250, od kojih se petina nije primila zbog snega, vetra, mraza i suše - ističu u preduzeću "Agrorazvoj - valjevske doline".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)