PESNICI GOSTI VLASOTINCA: Izložba portreta pesnika u vlasotinačkom Kulturnom centru

Игор Митић
Igor Mitić

12. 12. 2022. u 13:18

U GALERIJI vlasotinačkog Kulturnog centra u toku je izložba crteža Aleksandra Spasića pod nazivom „Pesnici gosti Vlasotinca“. Izložena su 52 portreta pesnika koji su, u prethodnih 27 godina, učestvovali na manifestaciji pod nazivom „Pesnički čas – učiteljstvu u čast“.

ПЕСНИЦИ ГОСТИ ВЛАСОТИНЦА: Изложба портрета песника у власотиначком Културном центру

foto: KC Vlasotince

- Želeli smo da imamo portrete svih pesnika koji su do ove godine učestvovali na toj manifestaciji. Projekat je podržalo nadležno ministarstvo. Zbirka ostaje našoj ustanovi, dok su pesnici oduševljeni idejom – istakao je Bratislav Valčić, urednik likovnog programa u Kulturnom centru.

On podseća da je ideja potekla od preminulog slikara i profesora Nebojše Mitrovića Puše koji je slikao takozvane kroki potrete i poklanjao ih modelima.

- Potrete sam radio kombinovanom tehnikom gde se nanosi sloj voštane boje, pa zatim dva-tri sloja bele odnosno oker, pa braon boje. Sve se to premaže akrilnom bojom i, nakon sušenja, grebanjem se prave različite teksture i površine kako bi se dočarale emocije na licima pesnika – objašnjava autor Aleksandar Spasić.

foto: KC Vlasotince

Prema oceni Maje Marković, direktorke Kulturnog centra u Vlasotincu, ovo je bila prilika da publika autora, koga već poznaje kao slikara izuzetnih pejzaža, upozna i kao vrsnog portretistu.

Spasić je završio specijalističke strukove studije na Visokoj tehnološkoj školi u Leskovcu. Pre pet godina bio je pobednik Oktobarskog salona u Leskovcu. Samostalno je izlagao 14 puta, a učestvovao je i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama. Njegova najnovija izložba biće otvorena do 23. decembra.

foto: KC Vlasotince

SARADNjA SA MINISTARSTVOM

Ovo je četvrti projekat vlasotinačkog Kulturnog centra koji se realizuje sa slikarom Aleksandrom Spasićem. Ovaj mladi umetnik, uz podršku nadležnog ministarstva, publici se već predstavio pejzažima iz ciklusa „Slike Vlasotinca“ i „Vlasotince i okolina“ kao i serijalom radova pod nazivom „Etno motivi Hristifora Crnilovića“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!