U Subotici održan „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“

Novosti online

24. 11. 2022. u 15:09

Subotica je danas bila domaćin „Dana otvorenih vrata italijanske privrede“, manifestacije koja se poklapa sa inicijativom PMI Day – Nacionalnim danom malih i srednjih preduzeća Italije koji ove godine obeležava svoje trinaesto, a u Srbiji šesto izdanje.

У Суботици одржан „Дан отворених врата италијанске привреде“

Foto: Grad Subotica

Tim povodom, u Gradskoj kući je najpre održan odvojeni sastanak na kome je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić razgovarao sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem i predsednikom „Konfindustrije Srbija“ Patriciom Dei Tosom, a potom i drugi, prošireni sastanak, upriličen na temu jačanja saradnje srednjih stručnih škola i privrede, odnosno dualnog obrazovanja.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon sastanaka u Zelenoj i Plavoj sali Gradske kuće, izjavio da je tokom srdačnog susreta sa ambasadorom Gorijem i Dei Tosom gostima predstavio ekonomske, infrastrukturne i druge potencijale Subotice i naveo činjenice koje su doprinele da ona postane prepoznatljiva po strategiji u privlačenju stranih direktnih investicija i otvaranju novih radnih mesta.

- Razgovarali smo o intenziviranju privredne, obrazovne i kulturne saradnje, kao i o unapređenju spoljnotrgovinske razmene. Tokom tog susreta Njegovoj ekselenciji sam izrazio zahvalnost na podršci koju Italija pruža našoj zemlji u procesu evropskih integracija i zalaganju za njegovo ubrzanje - istakao je gradonačelnik Bakić.

Uz podsećanje da su Italija i Srbija pre 143 godine uspostavile diplomatske odnose, a pre 13 godina i strateško partnerstvo, on je istakao da je Italija značajan spoljnotrgovinski partner Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, ali i ovog regiona.

- Ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog sa Italijom u 2021. godini iznosila je 215,1 miliona dolara, što je za 65,3 odsto više od ukupne robne razmene u istom periodu u 2020. godini. Iako je Italija, kada je reč o ukupnoj robnoj razmeni na nivou naše regionalne privredne komore na trećem mestu, iza Nemačke i Mađarske, konstatovali smo da ima prostora za jačanje ekonomskog partnerstva - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da je, kada je reč o dualnom obrazovanju, Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji i da se nastava po tom modelu odvija u dva trening-centra: Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i Hemijsko-tehnološkoj školi, kao i u Politehničkoj školi, što, kako je rekao, svedoči o kvalitetu obrazovanja u ovom gradu.

- Velika nam je čast što su naši italijanski prijatelji odlučili da upravo Subotica bude grad u kojem će biti održan ’Dan otvorenih vrata italijanske privrede’. U želji da doprinesemo jačanju naših, već izuzetno dobrih odnosa, i da budemo dobri domaćini, Grad Subotica je maksimalno podržao ovaj događaj. Dragim gostima bih, na kraju, još jednom poželeo srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu, a ovu priliku bih iskoristio da naše drage prijatelje iz Italije pozovem da zajednički navijamo za fudbalsku reprezentaciju Srbije koja večeras nastupa na Svetskom prvenstvu u fudbalu - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Italije Luka Gori zahvalio se gradonačelniku Subotice, pomoćnici ministra i predsedniku „Konfindustrije Srbija“ na organizaciji važnog dana kao što je „Dan otvorenih vrata za mala i srednja preduzeća“ i naglasio da je izuzetno srećan što je danas prisutan u Subotici u kojoj, inače, boravi prvi put.

- Današnji dan se uklapa u jedan veoma složen, dinamičan i živ bilateralni odnos između Italije i Srbije, odnos koji je izuzetno pozitivan i razvijen kako na političkom tako ekonomskom i kulturnom planu - naglasio je Gori.

Prema njegovim rečima, tokom narednog perioda radiće se na poboljšanju i daljem razvoju ekonomske saradnje u ovoj regiji, a naročito u Subotici.

- Mislim najpre na sektor poljoprivrede i turizma, ali takođe i na sektor takozvane zelene tranzicije i svih projekata koji se tiču očuvanja životne sredine. Zahvaljujem se još jednom i izražavam spremnost ambasade Italije da zajedničkim snagama radi sa Suboticom, Vojvodinom i Srbijom. I svako da večeras neće izostati navijanje za Srbiju u utakmici sa Brazilom - rekao je Luka Gori.

Patricio Dei Tos je podsetio da je danas „Dan otvorenih vrata za srednja i mala preduzeća“ u celom svetu, pa se tako organizuje i u Srbiji.

- Danas je dan u kojem preduzeća koja posluju na ovoj teritoriji otvaraju vrata mladim ljudima koji su spremni za posao, za rad. Akcenat je na mladima bez kojih nema budućnosti i koji treba da donesu svežinu, nove i inovativne ideje koje će dovesti do razvoja preduzeća, a na taj način će doći i do rasta i razvoja privrede i čitave zemlje. Dodao bih da su prijateljstva ono što treba negovati i u tom smislu ću reći: Forca Srbija - Napred Srbija za večeras. I živela Italija - naglasio je Patricio Dei Tos.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, koja je od danas, kako je rečeno tokom obraćanja medijima, direktor Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

- U subotičkim srednjim školama, Tehničkoj školi ’Ivan Sarić’, Politehničkoj školi i Hemijsko-tehnološkoj školi sa zadovoljstvom moram da kažem da je tu aktuelan čitav set profila koji mladim ljudima za budućnost osigurava kvalitet obrazovanja - kazala je, između ostalog, Gabrijela Grujić.

Gradonačelnik Stevan Bakić, ambasador Luka Gori i Patricio Dei Tos su, nakon obraćanja medijima, zajedno sa učesnicima proširenog sastanka – predstavnicima resornog ministarstva, italijanske ambasade, „Konfindustrije Srbije“, Grada Subotice i direktorima subotičkih srednjih stručnih škola i italijanskih kompanija koje posluju na teritoriji grada Subotice – obišli italijanske kompanije „Gordon - Kalcedonija“, „Plastik kam ist“, „Ondaplast Balkan“ i „Elektroremont“. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)