NA JEDNOM MESTU 300 DEČJIH PESAMA: Kompozicije stvarao u poslednjih 50 godina

Slobodan Bajić

13. 11. 2022. u 07:35

UPUSTIO se u poduhvat ogromnih razmera - Jovan Adamov (80), naš čuveni kompozitor i dirigent, ogroman učinak u bogatoj i sadržajnoj radnoj karijeri začinio je jedinstvenim delom: u tri knjige smestio je 300 kompozicija namenjenih najmlađima i tako načinio antologiju dečje poezije na srpskom jeziku u savremenom muzičkom izrazu.

НА ЈЕДНОМ МЕСТУ 300 ДЕЧЈИХ ПЕСАМА: Композиције стварао у последњих 50 година

Foto S. Bajić

Svaka knjiga, "Čudesna je dečja mašta", "Neka pesma leti" i "Prvo školsko zvono" sadrži po stotinu pesama za decu od Čika Jove Zmaja, Desanke Maksimović, Miroslava Antića, Ljubivoja Ršumovića, Dragana Lukića, Pere Zupca, Dobrice Erića, Radeta Obrenovića, Pavla Jankovića Šoleta, Todeta Nikoletića i, kako Adamov ističe, gotovo svih naših pesnika iz čitanki, kao i onih novije generacije.

- Sve kompozicije su pisane na stihove za decu da se neguje srpski jezik i muzički ukus, a stilski prati senzibilitet današnjeg deteta i u rasponu su od zabavnih, generacijskih, do školskih, tematskih pesama - kaže Adamov. - Značaj ozvučavanja pisane reči ogleda se u pevanju koje otkriva lepotu našeg maternjeg jezika. Istina je, do danas se na svetu nije desilo da se 300 kompozicija nađe među koricama a reč je o "proverenim" pesmama koje su prošle sito i rešeto, od "Muzičkog tobogana", "Zmajevih dečjih igara", do "Pozorišta mladih" i dokazane vrednosti.

Komponovanjem pesama za decu Adamov je počeo da se bavi još pre pola veka, kada su, kako kaže, njegove ćerke bile u zabavištu. To je učinio na molbu vaspitačica, a zatim su nastajale i nove kompozicije.

- Prvu notnu knjigu sam napisao pod naslovom pesme Radeta Obrenovića, "Bravo škola, tri puta ura za igranje" pre 50 godina. Od tada, pa sve do danas, nisam štampao, samo sam komponovao. Najveći broj pesama nastao je u eri, sad već legendarnog "Muzičkog tobogana", i to u interpretaciji Minje Subote, Dragana Lakovića, Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Aleksandre Radović i ova nova trilogija je iznuđena željom vaspitača, učitelja, profesora da se osavremeni muzička nastava u zabavištima, osnovnim školama, muzičkim školama, obrazovnim institucijama.

Foto S. Bajić

Sve pesme objedinjene u tri toma su, kako Adamov potvrđuje, za svakodnevne potrebe u nastavi, ali i za porodična okupljanja.

- Znana je vrednost školskih pesama koje su prigodne i koje slave porodicu, govore o mamama, tatama, braći, sestrama... jer tako mališanima ostaju urezani mnogobrojni termini, kao, recimo, "pečen kesten, stiže jesen". Tu su svakako i pesme o godišnjim dobima, šaljive, ljubavne pesme, pa sve do dečjeg rokenrola.

Zanimljivo je, Adamov ni za jednu od tih pesama nije pisao stihove, već isključivo - note.

- Ceo život se družim i sarađujem sa pesnicima. Od svih njih imam knjige sa posvetom i odavno sam zaključio da nemam potrebu za pisanjem, jer ima ko to radi bolje od mene. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Jer, moje pesme bi bile tekstovi, a ovde imamo stihove, što je ogromna razlika.

Ukoričenih 300 pesama je, kako Adamov ističe, samo izbor, s obzirom na činjenicu da ih bar još toliko ima u nekim od notnih zapisa.

- Neke su bile, neke ostale zaturene, a komponovao sam za pozorišta širom bivše Jugoslavije, tako da deo tog segmenta nisam svrstao. Pratim i svetska zbivanja u okviru stvaralaštva za decu i znam da nema autora koji bi izdvojio 300 pesama. Posebno naglašavam da nije reč o brzinskom "štancovanju", nego je to 50 godina mog autorskog rada. Svaka pesma je promišljena i prošla kroz najstrože kriterijume, od uredničkih kolegijuma televizije i radija, pa do festivalskih žirija.

O značaju njegovog dela namenjenog najmlađima Adamov je takođe određen.

- U trenutku stvaranja, nijedan autor ne računa da stvara nešto genijalno. Jer, protok vremena pokazuje značaj. Ipak, smatram da je vrednost u činjenici da niko do sada nije iz čitavog opusa izdvojio 300 pesama koje se izvode pred hiljadama posetilaca i uvek su aplauzom ispraćene. Takođe, deo repertoara se nalazi u udžbenicima muzičkog obrazovanja, što potvrđuje vrednost. Obično se na takvu temu rade slikovnice. Ovo je, međutim, ozbiljno muzičko izdanje bez ijedne ilustracije, već klasična notna knjiga. Samim tim i ciljna grupa je smanjena.

Knjiga je štampana u formatu A4, da bi, kako Adamov kaže, bila praktična i mogla da se čita kada se postavi na klavir ili stalak za note.

- Na jednoj strani je tekst pesme a pored, na drugoj, note. Lepota knjige je da mogu da je koriste i oni koji nisu muzički pismeni. Jer, to je, ujedno i antologija savremene poezije za decu na srpskom jeziku - zaključio je Adamov.

CD UZ KNjIGU

SVAKU od knjiga prati i CD sa po 26 snimljenih pesama u izvođenju vokalnih solista.

- Pored toga, snimljeno je i 26 muzičkih matrica, tako da, kada deca nauče pesmu, mogu i sami da je pevaju uz originalnu muziku - objašnjava Adamov. - Stihove naših pesnika sam pokrivao notama, i to su sve lepe pesme i ozbiljan materijal za negovanje maternjeg jezika visoke poetske vrednosti.

AUTORI

JEDINSTVENA trilogija kompozicija za decu je izdanje Udruženja kompozitora Vojvodine uz podršku Gradske uprave za kulturu Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Dizajn je delo Marija Leša, a urednik sva tri izdanja je profesorka dr Tamara Adamov Petijević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede