ČETIRI DECENIJE BRATSKE SARADNJE: Gradonačelnik Šapca Dr Aleksandar Pajić predvodi delegaciju u poseti japanskom Fuđimiju

V. Mitrić

25. 10. 2022. u 06:50

DELEGACIJA predvođena prvim čovekom Šapca dr Aleksandrom Pajićem boravi u Japanu gde je, posle prijema kod ambasadorke Srbije Aleksandre Kovač, gost bratskog grada Fuđimija, na poziv tamošnjeg gradonačelnika Micuhira Hošina.

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ БРАТСКЕ САРАДЊЕ: Градоначелник Шапца Др Александар Пајић предводи делегацију у посети јапанском Фуђимију

Foto V. Mitrić

- Veze između Šapca i Fuđimija smo dodatno učvrstili potpisivanjem Povelje o utvrđivanju bratstva, kao i simboličnim sađenjem mladica šljive. Takav odnos traje još od oktobra 1982. i Šabac je jedini grad u Srbiji koji se pobratimio sa nekim japanskim, bez obzira na hiljade kilometara koje razdvajaju naše dve zemlje. Zahvaljujem domaćinima na baš srdačnom dočeku - poručio je dr Pajić.

Foto V. Mitrić

A, tokom susreta već su dogovoreni i novi projekti Japana i Srbije, pogotovo u oblastima kulture, sporta i ekonomije. Prva će, saznajemo, na redu biti razmena učenika na relaciji Šabac - Fuđimi, tokom koje će u Srbiju dogodine doći prvih šest japanskih učenika. Shodno dogovoru sa gradonačelnikom Hošinom, naši đaci će put Dalekog istoka krenuti 2024.

- Tokom boravka u Fuđimiju, posetili smo školu "Hiragaja", gde smo se družili sa učenicima i upoznali ih sa našom zemljom, odnosno gradom iz kojeg dolazimo. Podsetili smo ih da Srbija i Japan već 140 godina neguju prijateljske odnose, a Šabac i Fuđimi su četiri decenije pobratimljeni, što je odlična osnova da odnosi između naše dve zemlje i naša dva grada u narednom periodu budu još produktivniji - zaključuje dr Aleksandar Pajić.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)