AFIRMACIJA UMETNIKA I PODSTICAJ KULTURNOG ŽIVOTA: U Šapcu otvoren tradicionalni 65. Oktobarski salon

V.Mitrić

23. 10. 2022. u 14:32

ZAMENIK gradonačelnika Šapca Blaža Knežević otvorio je , u galeriji Narodnog muzeja, tradicionalni 65. Oktobarski salon.

АФИРМАЦИЈА УМЕТНИКА И ПОДСТИЦАЈ КУЛТУРНОГ ЖИВОТА: У Шапцу отворен традиционални 65. Октобарски салон

Foto: V. Mitrić

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 198 radova od 147 autora, a tročlani žiri koji su činili redovni profesor zidnog slikarstva na FPU u Beogradu Vladislav Šćepanović, redovni profesor na smeru primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu Goran Čpajak i redovni profesor istorije umetnosti na FLU u Beogradu Nikola Šuica za izložbu je izabrao 89 ostvarenja od 76 umetnika.

- Veliko mi je zadovoljstvo što u ime grada Šapca, zajedno otvaramo 65. Oktobarski salon. Ova najznačajnija likovna manifestacija u gradu, a i šire, pored dugogodišnjeg trajanja i umetničke vitalnosti koja je održava, svake godine privlači pažnju velikog broja posetilaca. Pored toga, ona doprinosi i afirmaciji umetnika i podstiče kulturni život Šapca. Svim izlagačima i nagrađenim umetnicima čestitam na trudu i znanju koje se pokazali. Zbog svega ovoga, grad Šabac će nesumnjivo nastaviti da i dalje bude podrška Narodnom muzeju i budućim Oktobarskim salonima, u nastojanjima da jednu lepu tradiciju našeg Grada sačuvamo i unapredimo u godinama koje dolaze - istakao je Knežević.

Na sinoćnjem otvaranju Oktobarskog salona, direktora Narodnog muzeja Mirjana Perić i muzejski savetnik Tatjana Marković uručile su nagrade autorima najboljih radova, a po odabiru selekcione komisije. U kategoriji slikarstvo za delo "Uspomene“ nagrađena je Jelena Minić Mrđen, u kategoriji skulptura za delo ,,Skulptura“ nagrađen je Pavle Radović, u kategoriji rad na papiru za grafiku "Bez naziva“, nagrađen je David Mlađović, dok je Petar Mošić dobitnik priznanja "Igor Belohlavek“ za sliku "Poljubac“.

- Šabački Oktobarski salon ima najdužu tradiciju u Srbiji. Zadovoljstvo mi je što je naš Muzej domaćin šabačkih umetnika, ali i umetnika koji rade i izlažu van Šapca. Kao i prethodnih i ove godine izloženi su radovi koji po oceni stručnog žirija zaslužuju da budu predstavljeni publici - kaže direktorka Narodnog muzeja Mirjana Perić.

Po odluci Stručnog veća Narodnog muzeja u Šapcu dodeljena je i Otkupna nagrada Dušanu Bujišiću za rad ,,Sigurna kuća XV“ kao autoru koji nije zastupljen u Likovnoj zbirci muzeja, ali i kao dugogodišnjem izlagaču na Oktobarskim salonima čija su ostvarenja beležila značajne uspehe proteklih godina.

Postavku će ljubitelji likovne umetnosti moći da pogledaju do 20. novembra.

BONUS VIDEO - MEĐUNARODNI FESTIVAL "KUSTENDORF KLASIK" NA MOKROJ GORI: Večeras nastup Borisa Berezovskog


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu