PREDMETI OD URAN STAKLA: Jedinstvena izložba retkog posuđa u Muzeju u Zrenjaninu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 10. 2022. u 16:47

PROJEKAT Staklena vitrina meseca, povodom Međunarodne godine stakla, u svom osmom izdanju, u periodu od 15. oktobra do 15. novembra, u Muzeju u Zrenjaninu, obuhvata kamernu postavku pod nazivom Uran staklo, na kojoj će biti predstavljeno šest predmeta od uran stakla iz različitih perioda, a u pitanju su boce, čaše, činijice, vaze…

ПРЕДМЕТИ ОД УРАН СТАКЛА: Јединствена изложба ретког посуђа у Музеју у Зрењанину

Foto: Narodni muzej u Zrenjaninu

Uran(ijum) staklo se dobija dodavanjem oksida uranijuma u sirovinu za dobijanje stakla radi kolorisanja, boja se kreće od žute do zelene zavisno od stepena oksidacije i koncentracije metalnih jona, a većina staklenih predmeta obojenih uranijumom se smatra bezopasnim i zanemarljivo radioaktivnim.

- Upotreba uran-stakla prisutna je još u antičko doba i zabeležena je na teserama mozaika iz 79. godine koji je pronađen u jednoj rimskoj vili u Napuljskom zalivu. Kao element uranijum je prvi put identifikovan 1789. godine od strane nemačkog hemičara i od tad njegova upotreba prilikom bojenja stakla i keramike dobija novi uzlet - ističe Dejan Vorgić, autor izložbe, napominjući da je prvi veliki priznati proizvođač uran stakla bio Franc Ridel iz Bohemije, a za zlatno doba u proizvodnji uran stakla smatra se period od kraja 19. veka, pa sve do početka Drugog svetskog rata.

Dostupnost uranijuma staklarskoj industriji je bila ograničena tokom Hladnog rata (1940–1990), usled ubrzanog razvoja i proizvodnje nuklearne energije i oružja, a nakon pada Gvozdene zavese tržište je liberalizovano, pa se početkom 21. veka uran staklo ponovo javlja u većem obimu.

Staklena vitrina do 15. januara

Projekat Staklena vitrina meseca, ciklus od deset kamernih tematskih postavki, počeo je 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine, u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Muzeja u Zrenjaninu, a svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine se menja.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu