UZ MODERNIJU BRANU BOLJE VODOSNABDEVANJE I NAVODNJAVANJE: U Čačku dogovoren nastavak saradnje sa JVP "Srbijavode"

V. ILIĆ

22. 09. 2022. u 08:35

GRADONAČELNIK Milun Todorović se sastao sa rukovodstvom JVP "Srbijavode", a tema je bila realizacija nekoliko kapitalnih projekata koje ovo preduzeće - zajedno sa lokalnom samoupravom - realizuje na teritoriji Čačka.

УЗ МОДЕРНИЈУ БРАНУ БОЉЕ ВОДОСНАБДЕВАЊЕ И НАВОДЊАВАЊЕ: У Чачку договорен наставак сарадње са ЈВП Србијаводе

Foto: V. Ilić

Najviše pažnje je, saznajemo, poklonjeno dogovoru oko zajedničkog upravljanja branom u Parmencu, kao i njenoj tehničkoj modernizaciji koja bi trebalo da omogući pun kapacitet za vodosnabdevanje i navodnjavanje. Završetak ovog posla, odnosno građevinskih radova očekuje se za mesec i po, a potom na red dolazi ugradnja opreme.

- Namera nam je da do polovine 2023. izradimo idejni projekat pojedinačnih priključaka za pojedinačne korisnike, tačnije poljoprivredne proizvođače sa kojima ćemo u narednom periodu organizovati sastanak - istakao je Goran Puzović, direktor JVP "Srbijavode" koji je, paralelno sa ovim poslovima, kompletirao tehničku dokumentaciju za uređenje korita Zapadne Morave, uzvodno od brane u Parmencu.

Planirano je da uklanjanje viška materijala iz reke obavi JVP "Srbijavode", a da Čačani deponovani materijal dobiju za nasipanje nekategorisanih puteva.

Podrška JVP "Srbijavode" nije izostala ni u postupku projektovanja crpne stanice na Ljubić keju, za koju je urađena projektno-tehnička dokumenatcija, pa predstoji izdavanje građevinske dozvole. U toku je tehnička kontrola projekta, a jedan od narednih "koraka" je i raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji crpne stanice, za šta je lokalna samouprava grada na Moravi izdvojila 89 miliona dinara budžetskih sredstava.

KLISURA

U CILjU razvoja Ovčarsko-kablarske klisure, JVP "Srbijavode" će formulisati projektni zadatak, kako bi čačanska lokalna samouprava u budžetu za 2023. planirala sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije neophodne uoči uređenja i regulacije starog korita Zapadne Morave u Ovčar Banji, u skladu sa važećim Planom generalne regulacije tog područja.

Dogovoreno je i da predstavnici državne firme, Grada Čačka i JP "Gradac" obiđu sve mostove na vodotocima prvog reda koji su u nadležnosti JVP "Srbijavode" - Čemernica i Kamenica - zarad izrade elaborata za uređenje rečnih korita u njihovoj zoni. Planirano je i definisanje lokacija na kojima bi bila moguća izgradnja bujičnih brana, kako bi se smanjio rizik od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)