SERIJAL "NOVOSTI" (5) : NISMO SPREMNI ZA KLIMATSKE PROMENE - Srbija je prošle godine od poplava branila 1,7 miliona hektara zemljišta

E. V. N.

21. 08. 2022. u 10:30

SPORO ili nikako se spremamo za klimatske promene. Globalno zagrevanje, promene klime osećaju se i kod nas.

СЕРИЈАЛ НОВОСТИ (5) : НИСМО СПРЕМНИ ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ - Србија је прошле године од поплава бранила 1,7 милиона хектара земљишта

Ili suše ili poplave, Foto AP

Svedoci smo da se svake godine dešavaju katastrofalne poplave, bujice i nesnosne suše.

Zato je, kako smatraju stručnjaci, neophodno napraviti protivpoplavnu zaštitu, ali i povećati površine koje se navodnjavaju.

U Srbiji je prošle godine poplavljeno više od 14.000 hektara zemljišta. Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je naša zemlja u 2021. od poplava branila 1.763.946 hektara, što je za 11,7 procenata više nego u 2020. godini.

Foto Tanjug

Skoro 68,3 procenta branjene površine od poplava čini korišćeno poljoprivredno zemljište. Površinske vode poplavile su 14.072 hektara, od čega je polovina obradiva površina. U slivu Morave pod vodom je bilo 3.150 hektara oranica. I u slivu Dunava je bila poplavljena poljoprivredna zemlja.

- Sliv Dunava sa 1.670.000 hektara ima najveću površinu obuhvaćenu sistemom za odvodnjavanje - rekao nam je Branislav Gulan, agroanalitičar.

- Slede sliv Save, sa 427.000 i Morave, sa 275.000 hektara. Za navodnjavanje je u 2021. zahvaćeno 92.574 metara kubnih vode, što je za 33,9 odsto više nego u prethodnoj godini.

Najviše vode crpelo se iz vodotokova 84,3 procenata, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Prema rečima Gulana, najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanjem. Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8, kapanjem osam, a površinski se navodnjavalo svega 0,2 odsto površine.

Srbija, smatra Gulan, ne dočekuje spremno klimatske promene i vremenske nepogode.

Analize za našu zemlju pokazuju i da su srednje godišnje temperature od 1998. do 2017. godine porasle za 0,5 - 1,5 stepeni Celzijusa. Posebno izražen trend zagrevanja uočava se od 2008. do 2017. godine. Promene klime dovele su i do promena u sezonskoj preraspodeli u intenzitetu padavina. Broj dana u ekstremnim padavinama poslednjih godina povećao se za više od dva puta, u odnosu na prosečne vrednosti do XX veka. Poremećen režim padavina, uzrokuje sve veći rizik od poplava tokom prolećnih i jesenjih meseci, ali i sve veći rizik od suša tokom leta.

Razvoj sistema za navodnjavanje u našoj zemlji odvija se vrlo sporo. Pre osam godina Srbija je potpisala sporazum sa Razvojnim fondom Abu Dabija, uzela kredit od 100 miliona dolara, kako bi razvila sisteme za navodnjavanje. Pa tako, umesto da rastu površine koje se zalivaju, svake godine gubimo milione zbog suše.

Prva faza ovog projekta je završena, a druga je pri kraju. Do sada je uređena kanalska mreža i objekti na dvonamenskim sistemima "Međa", "Itebej I", "Jankov most I i II" i "Rečej", izgrađena je crpna stanica "Jegrička", "Pesir" i "Kaloča". Sređena je kanalska mreža i objekat na regionalnim podsistemima "Nova Crnja - Žitište", "Tisa-Palić", "Kikinda" i "Mali Iđoš".

VELIKI BAČKI KANAL

RADOVI na revitalizaciji Velikog bačkog kanala kod Sombora, započeti su krajem septembra 2021. godine, uzvodno od Apatinskog mosta i obuhvatiće deonicu od 820 metara.

Revitalizacijom ove deonice Velikog bačkog kanala biće omogućen dvostruko veći proticaj vode od sadašnjeg, što će dalje obezbediti sigurno snabdevanje vodom svih korisnika, ali i efikasnije odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, objasnio nam je Branislav Gulan, agroanalitičar. Vrednost radova je oko 50 miliona dinara, a zajednički ih finansiraju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, JVP "Vode Vojvodine" i lokalna samouprava.

Kraj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!