ZBRATIMILI STARI HRAST SA LOZOM: Mladi iz Dečje ambasade "Međaši" odlučili da spoje drevne spomenike prirode iz Runjana i Maribora

Vladimir Mitrić

11. 09. 2022. u 06:22

NEOBIČNO bratimljenje dogodilo se ovih dana u selu Runjane kod Loznice, u kojem su se okupili mladi iz Dečje ambasade "Međaši" kod Bijeljine sa gostima iz Slovenije.

ЗБРАТИМИЛИ СТАРИ ХРАСТ СА ЛОЗОМ: Млади из Дечје амбасаде Међаши одлучили да споје древне споменике природе из Руњана и Марибора

Foto V. Mitrić

Naime, odlučili su da zbratime ovdašnji spomenik prirode - hrast lužnjak, star više od četiri veka, sa najstarijom vinskom sortom na svetu kojoj je ime "žametovka".

Drevno stablo iz Runjana izdržalo je mnoge nedaće i teška vremena. Pod njim su se meštani odmarali kad su se vraćali iz polja sa teških radova, dolazili da saboruju, sklanjali od kiše, tu su se igrali, zabavljali, voleli, družili. Drvo je, kako predanje svedoči, bilo jako drago i čuvenom meštaninu, Josifu Runjaninu, poznatom i po tome što je komponovao divnu pesmu "Rado ide Srbin u vojnike", ali i hrvatsku himnu "Lijepa naša".

Pod ovim drvetom je loznički vojvoda Anta Bogićević zaprosio Runjanku Anđeliju, koja će kasnije da rodi Tomaniju, baku prvog kralja savremene Srbije Milana Obrenovića. Drvo su posećivali u mladim danima otac naše pismenosti Vuk Stefanović Karadžić i njegova prva ljubav Ruža Todorova. Ovo drvo, simbol sela i ovog kraja, inspirisalo je mnoge ljude koji su boravili pod njegovom velikom krošnjom i ostavilo neizbrisive uspomene.

Foto V. Mitrić

Drvo je nemi svedok brojnih događaja

- Zna se da je i "srpski Homer" Filip Višnjić, baš ispod tog drveta, otpevao prvi put najveći deo čuvene epske posme "Boj na Loznici", koja je svedočila o srpskom junaštvu iz doba Prvog srpskog ustanka - kaže Miodrag Jovičić, poznati privrednik, hroničar, sportista i javni delatnik iz Ugljevika. - I tada smo bili povezani duhovno, a spajalo nas je bogatstvo duha, ali i znameni poput ovog i naše Novakove pećine, u Gornjoj Trnovi, rodnom selu Filipa Višnjića.

Ljubica Tinko, konzul DA "Međaši" za Sloveniju, čije je sedište u Celju, kaže da su oduševljeni stablom i istorijom s njim u vezi. Zato su, u dogovoru sa Konzulatom za Srbiju, koje ima dva sedišta, u Beogradu i Runjamima, odlučili za zbratime stari hrast i najstariju vinsku sortu na svetu u Mariboru, u Sloveniji, kojoj je ime "žametovka", stara 450 godina, upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Ova loza godišnje rađa oko 50 kilograma grožđa i uspešno prkosi vremenu.

Preživela je, kao i stablo u Runjanima, napade osvajača, razne bolesti, bombardovanje u

Drugom svetskom ratu, dok njeni "potomci" rastu po svim delovima sveta. Lozi u čast održavaju se festivali, izgrađeni su vinski putevi sa slikovitim podrumima i bogatom ponudom.

PODRŠKA odraslih

- U DEČJEM svetu sve je moguće što je lepo i zanimljivo, pa zato, sa našim najmlađim članovima, svim srcem, podržavamo inicijativu za bratimljenje loze i hrasta - kaže Dušan Tomić iz Dečje ambasade "Međaši".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)