ĆUPRIJE NA CARIGRADSKOM DRUMU: Muzej u Paraćinu otvorio izložbu inspirisanu obnovom mostova na Crnici

Z. R.

19. 08. 2022. u 05:22

ZAVIČAJNI muzej u Paraćinu postavio je izložbu pod nazivom "Priča o starom mostu", inspirisanu najavljenim početkom rekonstrukcije sedam paraćinskih mostova.

ЋУПРИЈЕ НА ЦАРИГРАДСКОМ ДРУМУ: Музеј у Параћину отворио изложбу инспирисану обновом мостова на Црници

Foto Z. Rašić

Ali izložba se bavi samo ćuprijama koje su se nalazile na lokaciji sadašnjeg glavnog mosta. Postavka je svojevrsni vremeplov mostova glavne ulice, a izložeba je na dvadesetak panoa na gradskom keju između dva mosta. Izložba će biti otvorena do 16. septembra.

Najstariji poznati most u gradu na Crnici nalazio se na mestu današnjeg glavnog mosta na regionalnom putu Jagodina -Paraćin, nekadašnjem Carigradskom drumu. Bio je drveni, podignut tokom turske vlasti. Preko ovog mosta prolazile su mnoge vojske, osvajači i branioci.

Most čeka rušenje, Foto Z. Rašić

Prva je pokušala da ga sruši srpska vojska 1915. godine, ali nije u tome uspela. Tek tokom povlačenja nemačke, bugarske i austrijske vojske krajem oktobra 1918. drvena ćuprija je uništena. Grad je bombardovan sa 40 aviona i artiljerijom sa položaja na Karađorđevom brdu. Osim mosta, tada je srušen crkveni zvonik, kao i mnoge zgrade u Paraćinu.

Foto Z. Rašić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!