CRTEŽI SU LEK ZA DUŠU: Farmaceut Katarina Baćević iz Niša kreativno spojila profesiju i hobi

J. ĆOSIN

16. 08. 2022. u 11:44

NIŠLIJKA Katarina Baćević (28) spojila je hobi i struku i na kreativan način ilustrovala dva udžbenika iz farmacije za niški Medicinski fakultet.

ЦРТЕЖИ СУ ЛЕК ЗА ДУШУ: Фармацеут Катарина Баћевић из Ниша креативно спојила професију и хоби

Katarina Baćević, Foto Privatna arhiva

U šali voli da kaže: "Po struci sam master farmaceut, a po talentu umetnik". Rezultat se vidi u knjigama "Osnovi savremene farmaceutske prakse" i "Priručnik iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva" čije je korice i strane oslikala.

Katarina je završila farmaciju i radi u apoteci, ali njen talenat za crtanje zapažen je u detinjstvu. Prve ilustracije bile su crno-bele, ali ih je poslednjih godina obogatila bojama i neizostavnim elementima brodića, meseca i cepelina kojih ima gotovo na svakom njenom delu. Dok je studirala otkrila je da joj je mnogo lakše da crta o temi koju je izučavala godinama, jer tačno zna šta treba da naglasi ilustracijom.

- Ideja da se bavim ilustracijom nastala je pre one o izučavanju medicinskih nauka i farmacije. Crteži su lek za dušu. Budući da crtam odmalena, dopalo mi se da ilustrujem knjige, pa kada su tražili ilustracije za udžbenike, rado sam prihvatila - priča nam.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

Kaže da sama izrada ilustracija zavisi od ideje koju je zamislila. Za realizaciju ponekad joj treba nekoliko dana, a ponekad čak i nekoliko meseci. Izučavajući "Osnove savremene farmaceutske prakse", Katarina je došla na ideju kako da na duhovit način predstavi ovu oblast koja joj je, kako kaže, vrlo bliska. Ilustrovala je naslovnu stranu udžbenika, dok poglavlja u obe knjige takođe krase njeni radovi.

- Svako poglavlje ima neku svoju ilustraciju, a gledala sam da kombinujem ono što znam o toj temi i ono što je napisano. Bilo mi je lakše jer sam u materiji, a i sama sam dok sam učila crtala sa strane da bih lakše upamtila - kaže Baćevićeva.

Otkriva nam da inspiraciju za radove pronalazi svuda oko sebe u događajima, u ljudima, u rečenicama koje pročita ili čuje kroz muziku.

- Nekad inspiracija potekne iznutra, ispliva nešto iz podsvesti, desi mi se i da sanjam, pa da iskoristim ideju iz sna. Inspiracija je svuda. Kada je nema, kažu da čovek treba samo da sedne, da radi i da će doći. Uverila sam se da je to istina - objašnjava Baćevićeva.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

Osim maštovitih ilustracija rađenih za fakultet, Katarina ih je radila i za knjige "Na putu do vrha" Vladimira Miletića, "Više od igre" i "Igrate li šah na poslu" istog autora, "Sa druge strane obloga" Bogdana Stevanovića Blogdana, "Bela Eva" i "Crna Eva" Miloša Švonje.

- Radila sam ilustraciju i scenario za pesmu Marka Luisa "Ninana", kao i naslovnu stranu albuma "Euridika" - priča Katarina i otkriva nam da planira i samostalnu izložbu.

STVARANjE OBOGAĆUJE ŽIVOT

SVAKO treba da neguje ono što ga "vuče" iznutra, da se bavi onim što oseća da mu prija i donosi dobro u životu. Da se neguje kreativnost i stvaralaštvo, bez obzira na to koliko je "tehnički dobro", da ne bude važno da li se od toga zarađuje ili ne, da li će to neko videti ili ne. Da se stvara, jer nas to ispunjava i bogati u životu - ističe ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati