BOG "NADLEŽAN" I ZA - FASADU: Kasni rekonstrukcija Hrama Svetog Georgija na gradskom trgu u Smederevu

J. ILIĆ

16. 08. 2022. u 06:30

OBNOVA fasade Crkve Svetog velikomučenika Georgija na smederevskom trgu - započeta sredinom prošle godine, sa rokom završetka do kraja 2021. - posle obustavljanja radova, još je neizvesna.

БОГ НАДЛЕЖАН И ЗА - ФАСАДУ: Касни реконструкција Храма Светог Георгија на градском тргу у Смедереву

Jovan Beč, Foto N. Živanović

Jer, hram je ograđen, skela odavno postavljena, a radnika nema - iako je lokalna samouprava za sufinansiranje ove sanacije i revitalizacije gradske bogomolje izdvojila 7,6 miliona dinara. Još toliko je trebalo da obezebedi Crkvena opština u Smederevu, koja je realizovala tender, izabrala najpovoljnijeg izvođača i sa njim sklopila ugovor.

- Inicirao sam sastanak sa predstavnicima izvođača radova, obavestili su me da su izvesne teškoće nastale zbog poskupljenja materijala, ali i obećali da će posao biti završen do kraja građevinske sezone. Novac iz budžeta smo preneli i veći deo utrošenog je opravdan - kaže gradonačelnik Jovan Beč, dok iz smederevske Crkvene opštine nisu želeli da obelodane detalje ugovora sa izvođačem.

Foto N. Živanović

Nezvanično saznajemo da je saradnja bila gotovo raskinuta, ali je ipak dogovoreno da se završi prva faza, jer su skele već postavljene. Za završetak radova, navodno, biće raspisan novi tender...

- Radovi teku po planu, a kada će biti završeni ne znamo, kao što ne znamo ni kada će neko od nas umreti. Bića urađeno onoliko koliko bude novca i, ako Bog da, završiće se - kaže predsednik Crkvene opštine u Smederevu protojerej-stavrofor hadži Božidar Nedeljković, ne izjašnjavajući se o eventualnom konkursu za novog izvođača.

HRAM

CRKVA je građena od 1850. do 1854. i spada među najveće hramove 19. veka u Srbiji. Od 1990. do 2005. je obavljena poslednja generalna restauracija - ne računajući sanaciju zvonika 2014.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)