KORZO - PA U DISKO: Kikinđani vikendom uveče ponovo, kao pre 40 godina, izašli u večernju šetnju

R. Šegrt

15. 08. 2022. u 11:35

JASNA, Snežana i Dubravka ponovo su u subotu uveče izašle na korzo. Kao nekada kada su bile srednjoškolke, susret su zakazale kod Katoličke crkve u centru Kikinde.

КОРЗО - ПА У ДИСКО: Кикинђани викендом увече поново, као пре 40 година, изашли у вечерњу шетњу

Foto R. Šegrt

U zakazano vreme, u sedam uveče, tu je stigla i druga Dubravka, njihova prijateljica iz Zrenjanina. Nisu htele da propuste večernju šetnju, sada već tradicionalnu manifestaciju koja se organizuje u ovom gradu radi sećanja na stara vremena kada se uveče šetalo centrom grada, a onda odlazilo na igranke ili disko večeri.

Na izložbi starih fotografija, koja je postavljena za ovu priliku, čak su pronašle i jednu zajedničku,crno-belu, koja svedoči o njihovoj veseloj i srećnoj mladosti.

- Na slici smo sa još nekim prijateljima, među kojima je i Jasnin muž Dragan. Snimak je nastao dan pre njihovog venčanja. Oni su bili zaljubljeni par sa korzoa, koji se i venčao. Korzo je nekada za nas bio najvažniji izlazak u grad. Najpre šetnja, a onda odlazak u disko - prisećale su se.

Snežana, Dubravka, Jasna i Dubravka, Foto R. Šegrt/privatna arhiva

Dubravka iz Zrenjanina kaže da je kao srednjoškolka vreme provodila u školi, pozorištu i na korzou. Kaže da je svako veče izlazila da vidi simpatiju.

Ponovni izlazak Kikinđana na korzo organizovala je Turistička organizacija grada. Već je 11 godina kako se na ovaj način oživljava sećanje na nekadašnju gradsku štraftu od katoličke crkve do nekadašnjeg bioskopa "Zvezda" i dalje do Doma JNA i povratka kod "Name". Bioskopa više nema, ni Doma vojske ni stare dobre trgovine. Ali ima korzoa, bar jednom godišnje.

- Na korzo se obavezno izlazilo u sedam uveče, a šetnja je trajala oko sat vremena. Ako ne dođeš u to vreme, bolje i da ne izlaziš. Posle kruga šetnje odlazilo se na zabavu, ali se znalo, ideš u disko "Delfin" - svedoči Bogdan Mandić.

"Kikindski korzo", nostalgično sećanje na vreme kada su se mladi na ovakav način sastajali, zaljubljivali, voleli i rastajali. I kako reče jedan Kikinđanin - to je "Fejsbuk" uživo.

Foto R. Šegrt

SVE KRENULO OD FOTOGRAFIJE

- ODNEO sam u foto-radnju stare porodične slike da ih izradim u većem formatu. Među njima je bila i jedna na kojoj je moj pokojni otac sa prijateljima u nedeljnoj šetnji. U trenutku dok sam gledao taj uvećani snimak, naišla je Marijana Iličin, tadašnja direktorka Kancelarije za turizam. Odmah mi je sinula ideja i predložio sam joj da organizujemo korzo. Prihvatila je i već te godine održan je prvi "Kikindski korzo" - priseća se Milan Veselinov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a