ŽRTVAMA UDARILI TEMELJE NOVE SRBIJE: Sećanje na junake stradale u čuvenom Boju na Mišaru (FOTO)

V. MITRIĆ

13. 08. 2022. u 18:14

U MIŠARU, kod Šapca, održan je pomen srpskim junacima iz čuvenog Boja na Mišaru.

ЖРТВАМА УДАРИЛИ ТЕМЕЉЕ НОВЕ СРБИЈЕ: Сећање на јунаке страдале у чувеном Боју на Мишару (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Na državnoj ceremoniji ispred spomenika mišarskim junacima, Saša Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, poručio je da su „junaci Mišarske bitke svojim delima i žrtvom udarili temelje nove Srbije, dižući se na ustanak za slobodu za svoj rod otadžbinu“.

Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, ukazao je na veliki značaj te bitke, „jedne od prvih velikih koje je izvojevala srpska vojska i koje je pozdravio, svim srcem, sav tadašnji slobodarski svet u zemlji i svetu“.Mišar i mišarski junaci, kako je naglasio, zaslužuju punu pažnju, „što pokazujemo i pokazivaćemo, u saradnji sa gradom Šapca, i dalje“. Kapor je naglasio da je očuvanje srpskoj jedinstva i sloge, „najvažnije za očuvanje naših nacionalnih i državnih interesa“.

Povodom godišnjice Mišarske bitke, uz prigodan kulturno-umetnički program, i mnoštvo naroda Pocerine, Mačve, Posavotamnave i Jadra, dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, svečano je predao na upotrebu potpuno rekonstruisano zdanje ovdašnjeg Doma kulture, sa mnoštvom sadržaja, koje su uredili i opremili grad i Ministarstvo kulture i medija.

- Decenijama su zanemarivani i Mišar i njegovi junaci i njihova i naša bitka, koja je bila uvod u slobodu i obnovu srpske državnosti - kazao je dr Pajić. - Kao ljudi, potomci tih div junaka, dužni smo da poštujemo njihova dela. Kultura sećanja na te ljudi i ta vremena, kao i na sve ono što je vredno, ne doživljavamo samo kao obavezu, već je to naš prirodni osećaj. Mišar će, svake godine, biti još lepši. Pored zdanja za kulturu, potpuno smo uredili ovdašnju školu, koja je, što je potpuno neshvatljivo, bila jedna od naneuređenijih, ne samo u šabačkom kraju.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, kaže da je „divan osećaj kad se osvetljavaju, na ovako lep način, dela slavnih predaka, srpskih junaka“.

-Raduje me i beleg popu Luki Lazareviću, čuvenom vojvodi, koji je stigao da pomogne i vojvodi lozničkom Antoniju Bogićeviću, u odsutnom Boju na Loznici, koju je opevao „srpski Homer“ Filip Višnjić -kaže Krasavac i otkriva da se pop Luka odmarao i spremao za Boj u Loznici, kod imanja njegovih srodnika u Runjanima, kod Loznice. -Takvi bojevi učinili su Srbiju snažnijom, uvezali su Srbe sa svih srpskih strana, stvorena je sabornost bez čega nema ni uspeha ni progresa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo