PORED ANDREJKE SLAVE I OSTALE SVOJE VELIKANE: Gradskom fudbalskom stadionu u Požarevcu ime čuvenog sugrađanina Mihajla Andrejevića

D. NOVKOVIĆ

11. 08. 2022. u 11:08

ODBORNICI Skupštine grada su, na inicijativu požarevačkih većnika, jednoglasno doneli odluku da ovdašnjni fudbalski ubuduće nosi ime Mihajla Andrejevića Andrejke - poznatog fudbalskog radnika, člana FIFA, doktora medicine, poliglote i solunca.

ПОРЕД АНДРЕЈКЕ СЛАВЕ И ОСТАЛЕ СВОЈЕ ВЕЛИКАНЕ: Градском фудбалском стадиону у Пожаревцу име чувеног суграђанина Михајла Андрејевића

Dr Andrejević/Velibor Vasović, Foto GU u Požarevcu

- Činjenica da je Andrejević rođen u Požarevcu svima nama može da služi samo na čast.

Jer, pored svojih igračkih dana, on je kasnijim delovanjem u Svetskoj fudbalskoj federaciji i te kako, u mnogim segmentima, uticao na to da fudbal danas uživa status najpopularnijeg sporta u svetu - ističe gradonačelnik Saša Pavlović.

Posle fudbalske karijere u Beogradu i Beču, Andrejević je postao član FIFA, a 1982. i njen doživotni počasni član. Ovaj slavni Požarevljanin, koji je govorio sedam jezika, bio je i doktor medicinskih nauka, te predavač Medicinskog fakulteta u Beogradu - od 1953. do 1969. godine...

Budući atletski stadion, Foto D. Novković

Prvi čovek Požarevca je, istovremeno, najavio da će lokalna samouprava počast odati još nekim poznatim ličnostima iz srca Braničeva. Odbornici će, tako, razmatrati predloge da se pomoćni sportski tereni nazovu po legendarnom fudbaleru i pravniku iz ovog kraja Veliboru Vasoviću, dok bi atletski stadion čija bi izgradnja uskoro trebalo da bude završena nositi ime trenera koji je nemerljivo zadužio ovdašnju "kraljicu sportova" - Jove Budimira.

Jovo Budimir, Foto GU Požarevac

UZ MILIVOJA I MILENA

- VEĆ tokom naredne sedmice, Gradsko veće će pokrenuti inicijativu da se započne gradnja spomenika slikarki Mileni Pavlović Barili, onakav kakav zaslužuje njena ne samo ovdašnja, već i internacionalna karijera - najavio je gradonačelnik Pavlović, podsećajući da je, podizanjem spomenika u natprirodnoj veličini, proletos odata počast i slavnom glumcu, takođe Požarevljaninu, Milivoju Živanoviću.

Foto D. N.

OD "VAŠARIŠTA" DO - KOMPLEKSA

GRADSKI stadion u Požarevcu je izgrađen 1935, u Ulici Ilije Gojkovića, a zato što se preko puta nalazi prostor na kojem se održava Sedmojulski vašar, objekat je izvesno vreme nosio ime "Vašarište". Na njemu su domaćini FK Mladi radnik 1926. i ŽFK Požarevac, ranije je imao samo jednu pokrivenu tribinu, ali je 2009, posle plasmana fudbalera u Superligu - kompletno obnovljen. Tada je izgrađena još jedna tribina i postavljene su stolice na obe strane, pa je kapacitet za gledaoce proširen na 3.500 mesta. Stadion je danas u nadležnosti javne ustanove "Sportski centar Požarevac", koja brine o njegovom održavanju. U blizini su nekadašnji "Bambi park" i Hipodrom, a uskoro će mu "komšija" biti i atletski stadion, koji će - uz bazen i teniske terene - zaokružiti sportsko-rekreacionu zonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!