NEGOTINSKO KULTURNO LETO: Otvorena izložba „DŽingis Kan i stvaranje savremenog sveta“

S. M. J.

07. 07. 2022. u 18:57

U okviru kulturne manifestacije „Negotinsko leto“ u galeriji Muzeja Hajduk Veljka do kraja jula Negotinci mogu da pogledaju izložbu „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“, autorke Tijane Sićević.

НЕГОТИНСКО КУЛТУРНО ЛЕТО: Отворена изложба „Џингис Kан и стварање савременог света“

Foto: S.M.Jovanović

Autorka Tijana Sićević, kostimograf iz Beograda izložila je u okviru ove tematske izložbe tri izvedena jedinstvena kostima od kojih centralni u narandžastom koloritu sa crvenim detaljima, pripada Džingis Kanu, Temurdžinu, drugi njegovoj voljenoj Borti, a treći njihovom sinu.

Osim kostima na izložbi „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ koja će u negotinskom Muzeju Hajduk Veljka biti izloženi do kraja jula, prikazane su i umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture.

- Ono što je zanimljivo i što ja dovodim u vezu sa našim srpskim narodom je da i mi, poput mongolskog, imamo izuzetno snažan duh u sebi. Savremeno dobra ga je, možda, malo potisnulo, ali verujem da ćemo vremenom uspeti da ga probudimo. I to je jedna od poruka ove izložbe da svi malo zavirimo gde je ta naša snaga, duh, da ga probudimo, osnažimo i da ga pustimo da vlada donoseći sve ono dobro što može da se pruži ovom svetu -  rekla je Tijana Sićević koja se prisutnima u Todorčetovom konaku obratila iz Budve putem video poziva.

Kostimi koje je Tijana Sićević, rodom iz Prištine, koja živi i radi u Beogradu, sadrže i reciklirane materijale sa jasnom namerom da postaknu ljude da razmišljaju o ponovnom korišćenju i upotrebi materijala, ali i o očuvanju životne sredine.

-Želja autorke za izučavanjem mongolske kulture potiče iz knjige „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ Džeka Vederforda, koji kroz život Džingis Kana, prvobitno zvanog Temurdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Kao što i sam naziv knjige Džeka Vederforda glasi, napravljena je paralela između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu. Paralela je prikazana kroz kostim upotrebom tradicionalnih i savremenih materijala - rekao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)